Benzine en diesel krijgen volgende week een nieuwe naam

Wie volgende week bij de pomp staat moet even goed opletten dat de juiste brandstof wordt gekozen.

Op de pomp komt er een extra code bij: E5, E10 en B7. In de hele EU krijgen brandstoffen dezelfde naam. Dat is even wennen maar ook best handig komende zomervakantie. E10 en B7
Gewone benzine, de Euro95 dus, heet vanaf vrijdag 12 oktober E10. Voor veel Nederlanders een bekende naam, omdat in Duitsland de benzine zo al jaren heet. E10 is vernoemd naar de 10 procent biobrandstof die erin zit. Vanaf 2020 is dat verplicht in alle benzine. In Nederland zit er nu nog maar zo’n 7 procent biobrandstof in, maar dat wordt stapsgewijs opgevoerd. Om iedereen er nu al aan te laten wennen, gaat het E10 heten. Diesel krijgt de code B7. Niet verrassend: er zit 7 procent biodiesel in.

Premium brandstof, standaard code
In Euro98 zit vaak minder biobrandstof. Deze krijgt de code E5. Ook premium brandstoffen als V Power en Total Excellium dragen straks codes als E5, E10 of B7. De oliemaatschappijen zijn zich verplicht aan de nieuwe Europese codes te houden, afhankelijk van de hoeveelheid biobrandstof.

'Er komt een sticker bij'
Overigens zullen de oude merknamen gewoon op de pomp blijven staan. De nieuwe namen moeten we meer zien als een toevoeging. "Er komt een sticker bij", zegt BOVAG-woordvoerder Ton Huyskens. Hij verwacht dan ook niet dat de Wegenwacht straks massaal brandstoftanks moet leegpompen. Huyskens ziet vooral het voordeel dat we komende zomer in het buitenland makkelijker zien welke brandstof we nodig hebben. "Weet jij hoe Euro95 heet in Kroatië?" Misschien weet je dat niet maar aan de pomp hoeft het niet heel verwarrend te zijn. Er staat 'Eurosuper 95/Bez Dovni Benzin' op de pomp.

Reactie schrijven

Commentaren: 0