'Achter de schermen bij Reptielenzoo Iguana' documentaire

Dit jaar (mei 2018) bestaat Reptielenzoo Iguana in Vlissingen 36 jaar, de stichting is in 1981 opgericht en gehuisvest aan het Bellamypark.

Naar aanleiding hier van heeft RTV Vlissingen een speciale documentaire gemaakt. En kunt u een kijkje achter de schermen nemen. Op 19 mei 1982 werd de opvang geopend voor publiek. Ad Bom begon met de opvang van Europese hagedissen bij hem thuis. Via een kennis kwamen ze bij hem terecht omdat ze een huidprobleem hadden. Daar begon de interesse van Ad Bom voor reptielen. Steeds meer dieren kwamen daarna bij hem terecht en een paar jaar later was er de stichting Iguana aan het Bellamypark in Vlissingen.

Opvang dieren
Inmiddels komen er bij Iguana 1500 dieren per jaar binnen. De dieren zijn o.a afkomstig van de havens en luchthavens. Daar worden ze in beslag genomen als ze illegaal Nederland worden binnen gesmokkeld. De dieren worden in eerste instantie in quarantaine gehouden. Er wordt geprobeerd de dieren terug te brengen naar het land/gebied waar ze vandaan komen. Lukt dat niet, dan worden ze aangeboden aan instellingen zoals dierentuinen en worden tentoongesteld. Verder zijn de dieren afkomstig van particulieren die de dieren hebben afgedankt omdat ze deze niet langer willen of kunnen verzorgen. Ook blijven er een aantal dieren in Vlissingen.

Groot aantal bezoekers
Deze blijvende tentoonstelling van levende dieren trekt jaarlijks vele duizenden bezoekers. De Reptielen Zoo komt regelmatig in het nieuws met de geboortes in gevangenschap van bijzondere dieren. Grootste dier is een Netpython van ruim zes meter. Ook zijn er andere slangen, krokodillen, hagedissen, schildpadden, amfibieën en allerlei ongewervelde dieren te zien.

Organisatie
Bij de stichting zijn 20 mensen in loondienst en daarnaast nog een aantal vrijwilligers die zorg dragen voor de verzorging van de dieren. “En dan is er ook nog de  dieren/reptielen ambulance de enige ter wereld die hier rijd, en die gespecialiseerd is om reptielen op te nemen en op te halen”. Aldus Ad Bom.

De documentaire is in 2 delen te zien via de rubriek Documentaires

Reactie schrijven

Commentaren: 0