Lezing Kolonel Tim Young in Zorgcentrum Scheldehof

Op vrijdagavond 26 oktober zal de Defensie Attaché van de Canadese Ambassade in Nederland Colonel Tim Young een lezing houden over de Slag om de Schelde.

Na de geslaagde lezing van Hans Sakkers vorig jaar organiseert de stichting Oorlogsjaren in Vlissingen ook dit jaar een lezing op het bevrijdingsthema. De keuze voor een Canadese visie op de Slag om de Schelde behoeft enige toelichting. Bij onze herdenkingen staan we traditioneel stil bij de strijd die door de Engelse en Schotse militairen in Vlissingen is geleverd. Zij vormden verreweg het grootste aantal militairen van de Geallieerde Strijdkrachten. Dat er ook Franse, Belgische (en bij de landing op Westkapelle) Noorse troepen meevochten is algemeen bekend.

Slag om de Schelde
In oktober en november 1944 werd de aanval geopend op de strategische plekken van Zeeland. Om de Duitsers tot overgave te dwingen en daarmee de weg naar de haven van Antwerpen vrij te krijgen voor de schepen van de geallieerden. Dit moest de meesterzet worden van de uiteindelijke overwinning op nazi Duitsland. De gruwelijke strijd rond de Scheldemonding staat te weinig bekend als “De Slag om de Schelde”. De verovering van Walcheren was echter een onderdeel van de Slag om de Schelde die onder Canadees opperbevel stond. De Canadezen hebben zwaar gevochten om grote delen van Zeeland te veroveren en leden daarbij zware verliezen in Woensdrecht, de Kreekrakdam en de Sloedam. Het Britse slagschip de Warspite beschoot o.a. het Duitse hoofdkwartier in Hotel Britannia in Vlissingen met zijn zware kanonnen. Daarom vinden wij het een goede gedachte om ook de Canadezen meer bij onze activiteiten te betrekken en in een lezing hun visie op de strijd te horen.

Aanval op Vlissingen
Voorafgaand aan de herdenking op Uncle Beach in Vlissingen zal Colonel Tim Young van de Canadese defensie, op vrijdagavond een interessante lezing houden ter nagedachtenis aan de zware aanval op Vlissingen die begon in de vroege ochtend van 1 november 1944 met de operatie Infatuate (verblinding) in bar slechte weersomstandigheden. Oude beelden ondersteunen de lezing. Voorafgaand aan deze lezing is er een inleiding in het Nederlands. Het Canadese leger begint met de plannen voor de bevrijding op 8 September 1944. De presentatie zal zich richten op operatie Infatuate 1 en Infatuate 2 - de aanval over water met de oversteek van Breskens naar Vlissingen en de landing bij Westkapelle na strategische bombardementen en scheepsartillerie. De vraag is ook hoe wij zo’n operatie vandaag de dag zouden uitvoeren met de huidige wapens en technologie dat kan de presentatie extra interessant maken. De lezing is in het Engels en Nederlands en zal met veel kaarten en fotomateriaal ondersteund worden.

Lezing Kolonel Tim Young, Canadian Defence Attaché in Nederland.
Datum : vrijdag 26 oktober 2018
Plaats: Zorgcentrum Scheldehof, filmzaal Peperdijk Vlissingen.
Aanvang: 20.00 uur
Aanmeldingen:
Aan de zaal of vooraf via mailadres: lezingtyoung@zeelandnet.nl
toegang: gratis

De lezing is in het Engels en Nederlands en zal met veel kaarten en fotomateriaal ondersteund worden.

Reactie schrijven

Commentaren: 2
 • #1

  Raymond Sirjacobs (zondag, 29 december 2019 23:36)

  Is het mogelijk mij zijn e-mail-adres te bezorgen aub.
  Ik ontmoette hem op de 75ste verjaardag van de bevrijding van Antwerpen en zou hem mijn beste wensen voor 2020 willen mailen met een foto waar we beiden op staan.

 • #2

  Redactie RTV Vlissingen (maandag, 30 december 2019 04:13)

  Hallo beste, u kunt uw vraag zenden aan: info@oorlogsjarenvlissingen.nl