Jubileumfilm 125 jaar Nederlandse Zeevarenden Centrale ‘Voor hen die zijn in nood op zee’

Op verzoek van koopvaardijpastor Leon Rasser besteden we aandacht aan de jubileumfilm van de Nederlandse Zeevarenden Centrale.

Dit is een stichting waar ook the Mission to Seafarers in Vlissingen in participeert. ‘Voor hen die zijn in nood op zee, o eeuw'ge Vader sterk in macht’. Een korte mini-docu van koopvaardijpastor Leon Rasser en filmer Nico Oussoren. Een film gemaakt naar aanleiding van de jubileumviering van 125 jaar Nederlandse Zeevarenden Centrale, die plaats vond op 15 november in Rotterdam-Delfshaven. Een hoogtepunt was de première van de film ‘Voor hen die zijn in nood op zee’. Ter gelegenheid van het 125 jarig bestaan van de Nederlandse Zeemanscentrale is er door Nico Oussoren en Leon Rasser een film over het zeemanslied gemaakt. Zeevarenden vertellen wat dit lied voor hen betekent. Ook is te zien zoal waar en door wie het ter gehore wordt gebracht: kerken, shantykoren, herdenkingen en zeemanshuizen.

De Nederlandse Zeemanscentrale houdt zich met tal van zaken bezig zoals:

Pastoraat
In de Nederlandse havens bezoeken predikanten en pastorale werkers de schepen. Op deze manier kunnen zeevarenden hun hart even luchten of gewoon eens een gesprek in het Nederlands voeren. Tijdens het bezoek gaan evangelisatie (meebrengen bijbels, meditaties) en diaconaat (meebrengen telefoonkaarten, geld overmaken naar familie, de weg wijzen naar het zeemanshuis of stadscentrum) vaak hand in hand samen. Een aantal pastores zijn gespecialiseerd in het bieden van hulp bij traumatische situaties.

Diaconaat
Het overgrote deel van de zeevarenden heeft zwaar maar interessant werk waar men redelijk tot goed voor wordt betaald. Aan de kleine groep zeevarenden die tussen wal en schip terecht komen wordt diaconale hulp verleend. Hierbij kan men denken aan de verkoop van 2e hands winterkleding, 2e hands fietsen of het beschikbaar stellen van spelletjes en lectuur. Soms laat een reder zijn bemanning aan hun lot over. Zo´n schip wordt aan de ketting gelegd. Hulp aan de bemanning is dan noodzakelijk. Er wordt dan gezorgd voor eten, drinken en verwarming om de periode door te komen totdat er een oplossing is bereikt. De vakbond helpt de zeevarenden om hun achterstallig loon uitbetaald te krijgen.

Zeemanshuizen
De NZC steunt een aantal zeemanscentra in Nederland. Deze zijn te vergelijken met de kerkelijke militaire tehuizen in het leger. Het meest belangrijke van deze plekken is het geven van de gelegenheid even van boord te zijn. Dat is niet vreemd wanneer je bedenkt dat veel zeevarenden meer dan negen maanden aan boord wonen. De mogelijkheid om gebruik te kunnen maken van een snelle internetverbinding zonder databeperking is populair. Verder zijn er o.a. een bar, een biljart en een winkeltje met souvenirs, zeep, schoenpoetsmiddelen, telefoonkaarten etc. Naast de al eerder genoemde tweedehands kleding zijn er ook in allerlei talen gratis boeken verkrijgbaar. Ook is er een gebedsruimte te vinden.

De zeemanscentra zijn laagdrempelig. Met uitzondering van alcoholische versnaperingen zijn de prijzen laag of afwezig. Voor het busje die tussen schip en zeemanscentrum rijdt hoeft men niet te betalen.

Website - Nederlandse Zeevarenden Centrale

Zeemanshuis in Vlissingen
Mission to Seafarers
Ritthemsestraat 498
4389 PA Scheldepoort, Vlissingen-Oost, Ritthem

Video

Reactie schrijven

Commentaren: 0