Vliegtuigbom succesvol ontmanteld op baggerschip in Buitenhaven

Een zware vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog is woensdagavond in de buitenhaven van Vlissingen onschadelijk gemaakt.

De bom uit de Tweede Wereldoorlog was eerder vandaag op baggerschip Rival uit Papendrecht aangetroffen. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft de Britse duizendponder van zijn ontsteking ontdaan met een op afstand bestuurde robot. Het gebied rond de Buitenhaven dat uit voorzorg was ontruimd is vrijgegeven, meldt de Veiligheidsregio Zeeland. Ook het treinverkeer lag geruime tijd stil en het veer voor fietsers en voetgangers naar Breskens bleef tijdelijk aan de kade. De hulpdiensten hadden iedereen in een straal van 1300 meter gesommeerd binnen te blijven. Nadat de bom (om 21:30 uur) was ontmanteld, mocht alles weer rijden en varen en werd de omgeving weer vrijgegeven.

NL Alert
Omwonenden kregen vooraf een waarschuwing per NL Alert op hun telefoon. De veiligheidsregio raadde hen aan ramen en deuren te sluiten. “En ga niet voor het raam staan.''

EOD
De Explosieven Opruimingsdienst (EOD) stuurde op afstand een robot aan
die het schip  opging. De robot benaderde de bom en haalde de ontsteking uit de bom. Daarmee was de bom onschadelijk. De EOD - medewerkers die de robot aanstuurden stonden op veilige afstand en waren afgeschermd. Het explosief is afgevoerd in een vrachtwagen van de EOD. Het zal op een later moment gecontroleerd tot ontploffing worden gebracht.

Succesvol verloop van de ontmanteling
Burgemeester van de gemeente Vlissingen Bas van den Tillaar sprak van een succesvol verloop van de ontmanteling. "We veroorzaken overlast door een gebied af te sluiten en het treinverkeer stil te leggen. Maar in deze situatie was het nodig om risico's te vermijden. Gelukkig is de ontmanteling geslaagd. Dit is gelukt dankzij de inzet van de bomexperts van de EOD en alle medewerkers van de diverse hulpdiensten. Mijn dank gaat uit naar iedereen die bijgedragen heeft aan het succesvolle verloop van deze operatie. Ik heb vandaag weer gezien hoe professioneel zij te werk gaan”.

Reactie schrijven

Commentaren: 0