Zeeuwse taxichauffeurs krijgen gemiddeld 7,73 euro fooi

Reizigers in Nederland, die met de taxi onderweg zijn van en naar het vliegveld, geven gemiddeld 5,86 euro fooi aan de taxichauffeur.

Dit blijkt uit onderzoek van Taxi2Airport, dat ruim 2500 aangesloten chauffeurs in 37 Europese landen vroeg om de fooien in 2018 bij te houden. De hoogste fooien worden in Nederland gegeven in de provincie Zeeland, waar taxichauffeurs gemiddeld 7,73 euro fooi krijgen.

Meest gulle fooigevers in Zeeland
Op provinciaal niveau bestaan er grote verschillen in de fooien die men aan de taxichauffeur geeft. Zo geven Utrechtse reizigers met gemiddeld 2,93 euro de laagste fooi per rit, terwijl reizigers in Zeeland bij gelijkwaardige ritten (ritprijs en -afstand) gemiddeld 7,73 euro tippen. Ook in Friesland en Limburg zijn reizigers ‘gulle tippers’. Zij geven gemiddeld respectievelijk 7,35 euro en 7,11 euro fooi aan de chauffeur.

Landelijk meer fooi, in Zeeland minder
Waar Nederlanders de taxichauffeur in 2016 gemiddeld 5,30 euro fooi gaven voor een rit van of naar een Nederlandse luchthaven, is dit bedrag inmiddels gestegen naar 5,90 euro. Afgezet tegen de gemiddelde ritprijs (57,60 euro) geven Nederlanders hiermee 10,2 procent van de ritprijs aan fooi. In Zeeland kregen chauffeurs in 2016 nog ruim 9 euro aan fooi, waardoor de gemiddelde fooi van Zeeuwse taxichauffeurs met zo’n 1,34 euro is gedaald.

Britten beste ‘taxitippers’ van Europa, Nederland op plek 7

Van alle onderzochte landen geven Britten de hoogste fooi in de taxi. Gemiddeld geven zij (omgerekend) 7,95 euro fooi in de taxi. Ook Finnen (7,36 euro), Zwitsers (7,10 euro) en Zweden (7 euro) geven gemiddeld genomen hoge fooien aan hun taxichauffeur.

Van alle onderzochte landen hebben taxichauffeurs in Macedonië het minst geluk als het aankomt op fooien. De gemiddelde fooi ligt in Macedonië, met 99 eurocent, namelijk het laagst. Nederland staat op een zevende plek in het rijtje ‘meest gulle taxipassagiers van Europa’.Het volledige onderzoek, inclusief een overzicht van de fooien in alle Europese landen, is terug te vinden op: www.taxi2airport.com/nl/nieuws/fooienonderzoek-2018

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    olivia jennet (zaterdag, 11 januari 2020 10:26)

    Excellent blog!! To enhance the different tips given in different countries is a good work to provide awareness and ideas to the people who mostly travel in a taxi. I used to live ion London borough of croydon here I mostly appreciate the one cabhoominicabs for my daily work access travel. The taxi company with on-time and reliable service are really appreciated one like the above give taxi2airport. It is also one of the best taxies I have used.