Zeeuwen vergelijken zorgverzekeringen het minst vaak

Het zorgseizoen is weer van start gegaan en dat betekent dat veel mensen overstappen naar een andere verzekeraar. In Zeeland vergelijkt men, gekeken naar het aantal vergelijkingen per inwoner, echter het minst vaak. In Utrecht vergelijkt men juist het vaakst. Dit blijkt uit een analyse van Independer, dat bezoekersdata van de afgelopen maand inventariseerde. Sinds 12 november mogen Nederlanders weer overstappen van zorgverzekeraar. Na één maand vergeleek Independer de keuzes die consumenten op haar website maakten met de eerste overstap maand van vorige jaren.

Hoe Zeeuwen vergelijken
Vergeleken met 2017 is het aantal vergelijkingen per inwoner van Zeeland toegenomen met 40%. Ondanks deze sterke groei, vergelijken Zeeuwen 35% minder vaak zorgverzekeringen dan het landelijke gemiddelde. In de data-analyse werd gekeken ook gekeken hoe inwoners van Zeeland zorgverzekeringen met verschillende dekkingsvormen tegenover elkaar leggen. Zeeuwen doen dit meestal op basis van een completere zorgverzekering met een basis-, aanvullende- en tandartsverzekering (38,7%). 26,2% kiest er voor om alleen de basisverzekering te vergelijken.

Steeds vaker keuze voor naturaverzekering
Ruim 80% van de overstappers koos tot nu toe voor een naturaverzekering, een zorgverzekering waarbij de verzekeraar direct de rekening voor de zorgkosten betaalt. Afgelopen jaar werd er, in dezelfde periode, minder vaak gekeken naar de naturapolis. Hiermee verliest de - meestal duurdere - restitutieverzekering (vrije zorgkeuze) opnieuw marktaandeel bij Independer. In 2016 koos nog ruim 23% voor restitutie. Momenteel is dat nog maar bij 10,6% van de overstappers het geval.

Aalt van Bokhorst, zorgverzekeringsexpert bij Independer: "De prijs kan een reden zijn waarom meer mensen voor natura kiezen. We zien daarnaast ook dat de meeste naturapolissen dekking bieden voor alle ziekenhuizen. Op dit vlak zijn er dus qua vrijheid in zorgkeuze nauwelijks verschillen tussen restitutie en natura. Misschien weten steeds meer consumenten dit en kiezen ze daarom voor de goedkopere naturapolis."

Mannen kiezen vaker hoogste eigen risico dan vrouwen
De keuze voor een maximaal verhoogd eigen risico (885 euro) daalde licht, van bijna 29% in 2017, tot bijna 27% dit jaar. De leeftijdsgroep 25-34 jaar kiest met 32% het meest voor de volledige verhoging. Opvallend is dat mannen vaker kiezen voor het hoogste eigen risico dan vrouwen. Mannen kiezen hier in ruim 32% van de gevallen voor. Vrouwen doen dit in 21% van de gevallen.

Bekijk meer data op de zorgverzekering 2019 onderzoekspagina van Independer.

Reactie schrijven

Commentaren: 0