Zeeuwen betalen kerstinkopen vaak met spaarzegels

In Zeeland worden inkopen voor de feestdagen vaker dan gemiddeld gefinancierd door spaarzegels.

Dit blijkt uit grootschalig onderzoek van Geldshop. De intermediair in consumptief krediet ondervroeg 1.371 consumenten om na te gaan of en hoe de feestdagen worden gevierd en hoe de aankopen hiervoor worden gefinancierd.

Hoe Nederlanders Sint- en Kerstinkopen financieren
De meeste Nederlandse consumenten (79,9%) betalen de Sint- en Kerstinkopen van de reguliere betaalrekening met een positief saldo. Er zijn echter ook veel mensen die de aankopen voor de feestdagen op een andere manier (moeten) financieren. Zo betaalt 11,5% van de ondervraagden de aankopen voor Sint en/of Kerst vanaf een betaalrekening op roodstand. 3,3% koopt spullen voor de feestdagen op afbetaling en 2,7% leent geld van een geldverstrekker of van iemand in de familie, vrienden- of kennissenkring. Een slimme manier van ‘financieren’ voor de feestdagen blijken zegelboekjes te zijn; 4,2% geeft aan dit voor de feestdagen als de belangrijkste manier van financiering te gebruiken

Zeeuwen aan de spaarzegels, Brabanders aan de creditcard
Er heersen, op provinciaal niveau, grote verschillen in de manier waarop mensen de inkopen voor Sint en Kerst financieren. Zo blijkt dat inwoners uit Zeeland relatief het vaakst zegeltjes sparen om zo hun Sint- en Kerstinkopen te betalen, en mensen in Limburg relatief het vaakst rood te staan (11% ten opzichte van het landelijk gemiddelde).

In Noord-Brabant betaalt men relatief vaak met een creditcard (12% vaker dan het landelijk gemiddelde). Friezen zetten relatief het vaakst geld op een spaarrekening om daar de inkopen voor de feestdagen mee te financieren (14% vaker dan het landelijk gemiddelde).
Meer over dit onderzoek.

Bron: Geldshop

Reactie schrijven

Commentaren: 0