Kijkers ontroerd door tachtigers Adrie en Francien, die hun groentewinkel niet willen opgeven!

Op 9 september 2018 ging de documentaire 'Van Verlies Kun Je niet Betalen' in première op Film by the Sea in Vlissingen.

Een ontroerend en humoristisch portret van de oudste groenteboer van Nederland en zijn vrouw die met hart en ziel hun zaak bestieren en niet van ophouden willen weten. Via de publieke omroep NPO 2 KRO/NCRV was deze ook te zien op 1 januari jongstleden.
Foto: KRO/NCRV
De groentezaak van Adrie en Francien Trimpe in de oude binnenstad van Vlissingen bestaat reeds 65 jaar. Ze zijn beiden zeer slecht ter been, maar Adrie werkt nog steeds veertien tot zestien uur per dag. Net voordat zij in 1957 trouwden, gingen ze voor de eerste en laatste keer op vakantie. Daarna is het er nooit meer van gekomen. Hard werken is hun credo. Ada, de veel jongere zus van Adrie, werkt bijna dagelijks mee in de winkel. Ze maakt zich zorgen als ze straks drie maanden naar Zuid-Frankrijk gaat. Houden Adrie en Francien het nog vol of zullen ze de winkel moeten sluiten? Op Twitter wordt gesproken over een aandoenlijke en ietwat treurige 2 doc. ‘Van verlies kun je niet betalen’ laat het leven zien van Adrie en Francien Trimpe, die geheel tegen hun gezondheid in nog steeds hun groentewinkel runnen.

Gezondheid gaat achteruit
Al 65 jaar lang heeft het stel een eigen, kneuterige groentewinkel in hartje Vlissingen. De gezondheid van beiden gaat achteruit en zowel Adrie als Francien is slecht ter been. Zeuren is alleen het laatste wat ze doen. Nog iedere dag staan de twee groenten te verkopen in hun zaak. Zelfs nu de benen van Adrie zijn volgelopen met vocht en zijn hart het steeds slechter trekt, werkt hij nog veertien tot zestien uur per dag.

Aandoenlijk en schrijnend
Kijkers noemen het aandoenlijk en tegelijkertijd verdrietig en schrijnend om te zien hoe het bejaarde stel zich iedere dag een slag in de rondte werkt. Adrie verschuift zich met veel moeite door de winkel en sjouwt volkomen tegen de wil van zijn lichaam in nog kratten met groenten. De oude man is koppig en moet er niet aan denken de winkel te verkopen. “Van verlies kun je niet betalen” is zijn antwoord op de vraag of hij ooit afstand gaat doen van zijn zaak. Meld de website lindanieuws.nl

Dilemma
Francien is de winkel liever kwijt dan rijk. De vrouw ziet in dat hun gezondheid het laat afweten en de winkel runnen te veel wordt, maar verteld: “Hij wil alleen maar door.” De twee hebben dan ook vaak gesprekken over het eeuwige dilemma: hoe slecht moet onze gezondheid zijn, willen we de winkel verkopen?

Reactie sociale media
Een vraagstuk waar Twitteraars maar één antwoord op weten: verkoop de boel en geniet van je oude dag. Ook is dit de mening van de vele reacties via de facebook pagina Stad Vlissingen.

Documentaire
Van Verlies Kun Je Niet Betalen is een film van Helge Prinsen & John Albert Jansen, geproduceerd door Oogland Filmproducties i.s.m. Omroep Zeeland en KRO-NCRV. 
 

Groentehandel Trimpe oudste zelfstandige groenteman in Nederland
RTV Vlissingen maakte in 2013 een reportage over deze oudste langst werkende zelfstandige groenteman van Nederland. Op de vraag hoe lang gaat u nog door? Antwoordde dhr Trimpe als volgt. “Dat is onbekend, nog jaren hoop ik “. Bekijk hier de video reportage! 

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Martina Dohmen (zaterdag, 05 januari 2019 16:13)

    Das hat mich sehr berührt ,die Reportage für de Winkel. Meine Eltern besitzen in Deutschland auch so ein Geschäft. Mein Vater ist 86 und meine Mutter 80 . Leider verdrängen Aldi und so weiter die kleinen Geschäfte . Meine Mutter ist nun krank . Mal schauen oder wahrscheinlich wird dann ihr Geschäft für immer schliessen . Sehr schade . Viel Glück für Adria und seine Frau. Grüße Martina Dohmen