Nationale onderwijsstaking 15 maart voor meer investeringen onderwijs

De Algemene Onderwijsbond (AOb) gaat samen met FNV Onderwijs en Onderzoek actie voeren in de week van 11 maart voor meer investeringen in het onderwijs.

Het zou de eerste keer zijn dat het hele onderwijs staakt. De bonden roepen leden uit alle onderwijssectoren op om mee te doen. De week wordt afgesloten met een landelijke onderwijsstaking op 15 maart op het Malieveld in Den Haag. Vlak voor de provinciale Statenverkiezingen op 20 maart 2019 wil de AOb duidelijk maken dat er een investeringsplan nodig is voor het onderwijs. Nog deze kabinetsperiode moet er een begin gemaakt worden met het inlopen van de achterstanden en moet het kabinet gaan investeren in het onderwijs. Alleen op die manier kunnen de dalende leerling-prestaties en de lerarentekorten tegengegaan worden.

Onderwijsbond CNV
CNV Onderwijs,met ruim 50.000 leden de op één na grootste onderwijsbond, doet  niet mee met de staking omdat er nog gesproken wordt over meer geld voor het primaire onderwijs. 
 
Lerarentekort ontregelt onderwijs
Vandaag laten de uitkomsten van de AOb-enquête zien dat het lerarentekort het onderwijs ontregelt. Leraren, onderwijsondersteuners en directeuren uit het primair en voortgezet onderwijs en mbo werken massaal door bij ziekte, zijn voortdurend invallers aan het zoeken of aan het inwerken en de klassen zijn bomvol. Desondanks investeert het kabinet Rutte III niet meer in het onderwijs. “Vreemd, want economen zijn het er over eens dat investeren in onderwijs goed is voor de maatschappij en economische groei”, zegt AOb-voorzitter Liesbeth Verheggen. “Ondertussen focust dit kabinet op lastenverlichting voor bedrijven, terwijl wij met z’n allen meer baat hebben bij goed onderwijs. Zelfs voor buitenlandse bedrijven is dat belangrijk: een goed opgeleide bevolking staat bij vestigingsplannen hoog op hun wensenlijstje.”   

Stijgende werkdruk
Het onderwijs is overspannen, schetst Verheggen, door hoge verwachtingen van politiek, ouders, leerlingen en studenten. “Met het huidige budget kunnen we die verwachtingen niet waarmaken. De aantrekkelijkheid van een baan in het onderwijs is afgenomen. Simpelweg omdat de salarissen door voortdurende bezuinigingen achterlopen bij de markt. Het personeelstekort zorgt voor een stijgende werkdruk, terwijl onderwijs nu al het hoogste burn-out risico heeft. Dat moet echt anders.”         

Reactie schrijven

Commentaren: 0