De Luisterlijn Middelburg heeft extra oren nodig in donkere dagen van het jaar

Er wordt steeds vaker gebeld naar de vrijwilligers van de Luisterlijn.

Dag en nacht bieden zij een luisterend oor aan mensen met zorgen, verdriet en problemen. Via chat, telefoon en e-mail.

Vanaf 22 februari start er een training om nieuwe vrijwilligers op te leiden in Middelburg. De Luisterlijn is dringend op zoek naar mensen die hieraan willen meedoen. Alles wat zich in iemands hoofd kan afspelen, komt momenteel voorbij in telefoon- en chatgesprekken met vrijwilligers van de Luisterlijn. Juist deze donkere dagen versterken gevoelens als eenzaamheid, die veel mensen liever diep wegstoppen. In 2018 pakten de Luisterlijnvrijwilligers al bijna 20 duizend keer váker de telefoon op dan vorig jaar. Daarnaast groeide het aantal chatgesprekken met bijna 40 %. En dus snakt de organisatie naar versterking.

Prinses Beatrix
Gelukkig ontdekken steeds meer vrijwilligers de Luisterlijn. Afgelopen tijd groeide de organisatie van ruim 900 vrijwilligers naar zo’n 1.400. Maar daarmee kan de Luisterlijn de behoefte aan contact nog niet bijbenen. Directeur-bestuurder Monique van Bijsterveld: ‘Het aantal mensen dat contact met ons zoekt over depressie, rouw of eenzaamheid neemt alarmerend toe. We groeien mee, maar zijn er nog niet. En dus komt de Luisterlijn met een ludieke 2019-doelstelling; 2019 vrijwilligers in 2019.‘ Met de acties en doorontwikkeling die we voor dit nieuwe jaar hebben gepland, moeten we een heel eind kunnen komen’, verwacht Monique van Bijsterveld. Deel van die doorontwikkeling is een nieuwe naam voor de organisatie. Op 12 december onthulde prinses Beatrix dat het voormalige Sensoor verder gaat onder de naam de Luisterlijn. Deze naam legt uit wat het belangrijkste is in de gesprekken, namelijk luisteren.

Niet altijd makkelijk
Gehoord worden is een basisbehoefte van ieder mens. Trotse vrijwilligers van de Luisterlijn bieden dag en nacht een luisterend oor. Vrijwilligster Marianne: ‘Ons werk is fascinerend en geeft veel voldoening. En het maakt niet uit of je fysiek beperkt bent of onervaren. Als je maar tijd en ruimte hebt in je hoofd, hart en agenda. Er komt een veelheid aan problemen op je af; issues waarvan je het bestaan niet weet. Eenzaamheid is vaak een achterliggend probleem. Na een gesprek zei een beller laatst: ‘’Eindelijk luistert er eens iemand zonder oordeel.’’ Om dit werk te kunnen doen, worden we goed getraind en begeleid. Met mijn luisterend oor ben ik van grote waarde.’

Over de Luisterlijn
Vrijwilligers van de Luisterlijn, voorheen Sensoor, bieden al 60 jaar dag en nacht anonieme hulp op afstand, 365 dagen per jaar. Via telefoon, chat en e-mail. Vanuit huis, of vanuit één van de 28 locaties. De Luisterlijn wordt gefinancierd door het Ministerie van VWS.

Start luistertraining in Middelburg
De Luisterlijn in Middelburg start op 22 februari met het trainen van nieuwe vrijwilligers. Er is nog plek voor geïnteresseerden, die zich kunnen melden via deluisterlijn.nl/vrijwilliger

Bellen voor een anoniem gesprek kan dag en nacht naar 0900-0767 (5 ct./min.) en chatten of mailen via deluisterlijn.nl

Reactie schrijven

Commentaren: 0