Roger van der Veken maakt geluidsopnames van windorgel

Roger van der Veken en Nils Mosch
Roger van der Veken en Nils Mosch

Het windorgel aan de boulevard van Vlissingen bestaat al sinds 1975. Samen met zijn Duitse vriend en collega Nils Mosch maakte Roger van der Veken afgelopen zomer geluidsopnames van het windorgel in Vlissingen.

Volgens Roger zijn er voor zover hij kon vinden nooit goede geluidsopnames van gemaakt. In totaal zijn er 7 microfoons gebruikt in verschillende posities om het indrukwekkende geluid vast te leggen.

Al deze opnames aan de Boulevard van Vlissingen zijn gemaakt in samenwerking met Nils Mosch die met zijn project Geluiden uit Essen een soort Duits zusje van het Geluid van Zeeland beheert. Zijn opnames zijn te beluisteren op https://soundofessen.com/. Het was erg plezierig samen met Nils een dag op geluidenjacht te gaan. Vooral bij het opnemen van het windorgel was het ook erg handig om met zijn tweeën te zijn aangezien dit geen eenvoudig object was om op te nemen.

De grootste uitdaging was om het geluid van de wind goed vast te leggen zonder dat de wind direct in de microfoons blies. Wat deze opname ook lastig maakte is dat door de harde wind je niet goed hoort wat je aan het opnemen bent omdat het directe geluid van de wind het geluid van de microfoons nogal overheerst. Een hele middag zijn we bezig geweest, waarbij we al onze microfoons in alle hoeken en gaten hebben geplaatst. Later thuis bij het terugluisteren bleken de meeste opnames gelukkig goed gelukt! Kortom een geslaagde en leerzame opname dag.

Het resultaat is vanaf nu te beluisteren op mijn bandcamp pagina. 20 minuten aan hevige wind en fluit tonen, wees gewaarschuwd!

Reactie schrijven

Commentaren: 0