Weinig incidenten met drones in Zeeland

In Zeeland raken mensen gemiddeld 25,4% minder vaak hun drone kwijt tijdens een vlucht dan landelijk gemiddeld.

Dit blijkt uit bureauonderzoek van het Aansprakelijkheidsverzekering Informatie Centrum (A.I.C.) dat deze conclusie trok op basis van openbare data van drone-incidenten. In totaal analyseerde het A.I.C. 545 openbaar gemelde incidenten waarbij bestuurders drones vinden of tijdens een vlucht kwijtraken. In Zeeland blijken relatief weinig incidenten met drones plaats te vinden. Hier veroorzaakt men namelijk 25,4% minder vaak een drone-incident dan landelijk gemiddeld. Overijsselaars zijn daarentegen de grootste brokkenpiloten. Sinds 2015 raakten zij 40,4% vaker dan landelijk gemiddeld hun drone kwijt tijdens een vlucht.  Limburg kent de beste bestuurders: hier gebeuren juist 40,4% minder incidenten vergeleken met het landelijke gemiddelde.

Verlies van signaal voornaamste oorzaak
Van de mensen die de oorzaak van hun drone-incident aangeven, stelt 64% dat dit het gevolg is van het verliezen van het signaal tussen de drone en de afstandsbediening. De wind wordt daarna door de bestuurders benoemd als meest voorkomende oorzaak van een drone-incident (25,8%). Opvallend: ‘slechts’ 1,7% van de drone-incidenten is het gevolg van een lege batterij.

Verzekeren voor drone-schade
In de meeste gevallen wordt schade door drones vergoed door de aansprakelijkheidsverzekeraar. “Toch kunnen de drone-liefhebbers beter niet te vroeg juichen”, zo stelt Simon den Hollander van het A.I.C. “Het is namelijk verstandig om eerst diep in de eigen polisvoorwaarden te duiken. Verzekeraars vergoeden immers enkel onder specifieke eigen voorwaarden, en stellen eisen aan bijvoorbeeld het maximale gewicht van de drone, en soms ook aan de manier, locatie en tijdstip van vliegen.” Meer regionale inzichten en informatie over de specifieke voorwaarden per verzekeraar zijn te vinden op de onderzoekspagina van het A.I.C.

Reactie schrijven

Commentaren: 0