· 

Relatief lage oogst zaai-uien en consumptieaardappelen in Zeeland

In Zeeland werd in 2018 gemiddeld 15 duizend kilo per hectare aan zaai-uien geoogst, terwijl in Flevoland 44 duizend kilo van een hectare land kwam.

Ook zijn er regionale verschillen bij de opbrengst van consumptieaardappelen. De landelijke oogst van deze twee gewassen viel in 2018 definitief lager uit dan een jaar eerder. De opbrengsten liggen wel boven de voorlopige raming die het CBS in oktober 2018 publiceerde. Dat blijkt uit de definitieve oogstraming van het CBS. De lange periode van droogte samen met de mogelijkheid om wel of niet te kunnen beregenen, hebben naast lagere gemiddelde hectareopbrengsten ook gezorgd voor flinke regionale verschillen. Van de vier provincies met de meeste zaai-uien (elk meer dan 2 duizend hectare beteeld oppervlak) Flevoland, Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Brabant had Zeeland in 2018 een relatief lage opbrengst met 15,4 duizend kilo per hectare. Dat is 20 duizend kilo minder dan het landelijk gemiddelde van 35,5 duizend kilo per hectare. Een dergelijk groot verschil is in deze provincie niet eerder waargenomen vanaf het jaar 2000. In Flevoland bedroeg de opbrengst 44 duizend kilo per hectare, wat bijna 9 duizend kilo per hectare hoger ligt dan landelijk.

Ook voor consumptieaardappelen zijn deze vier provincies het belangrijkst (elk 10 duizend hectare beteeld oppervlak of meer) en was de opbrengst in Zeeland relatief minder goed met 35,1 duizend kilo per hectare, wat 6 duizend kilo verschilt met het landelijke gemiddelde van 41,2 duizend kilo per hectare. Flevoland heeft ook bij dit gewas een relatief betere opbrengst, van 46,1 duizend kilo per hectare, 5 duizend kilo meer dan gemiddeld in Nederland. Kijk voor statistieken op de website van het CBS.

Reactie schrijven

Commentaren: 0