Actieweek ‘#wijschoolleiders niet (te) vervangen. Geen vervanger voor eenderde zieke leerkrachten

Tachtig procent van de Nederlandse schoolleiders moest de afgelopen weken op zoek naar vervanging voor (merendeels) zieke leerkrachten.

Door het lerarentekort en doordat ook de invalpool vaak leeg is, leidt die zoektocht naar vervanging steeds vaker tot kunst- en vliegwerk. In 11 procent van de gevallen gaat de schooldirecteur zelf maar voor de klas staan. In eenderde van de gevallen lukt het helemaal niet om een oplossing te vinden. Dat blijkt uit peilingen onder ruim 1400 schoolleiders door de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS). Deze peilingen vonden plaats voorafgaand aan de actieweek ‘#wijschoolleiders niet (te) vervangen’ die plaatsvindt van 4 tot en met 8 februari.

Pleisters plakken
In aanloop naar de actie peilde de AVS de actuele vervangingsproblemen onder schoolleiders. Voorzitter Petra van Haren van de AVS: “We kunnen niet blijven pappen en nathouden, of bezig blijven met kortetermijnoplossingen. Al dat pleisters plakken leidt straks alleen maar tot nog meer ziekmeldingen en burn-outs. Het probleem wordt almaar groter. We begrijpen dat scholen ouders en leerlingen niet de dupe willen laten worden van onze actie, maar de hele samenleving moet inzien dat we straks helemaal geen keus meer hebben.”

#wijschoolleiders niet (te) vervangen
Het organiseren van vervanging voor afwezige teamleden kost schoolleiders in toenemende mate onevenredig veel tijd. Bovendien blijkt er vaak helemaal geen vervanger beschikbaar. Veel schoolleiders doen vervolgens hun uiterste best om leerlingen niet naar huis te sturen. Ze ervaren daarbij morele dilemma’s en belasten vaak andere teamleden. Omdat deze situatie niet houdbaar is, organiseert de AVS samen met CNV Schoolleiders in de week van 4 tot en met 8 februari de actie ‘#wijschoolleiders niet (te) vervangen’. Zij roepen hun leden in het primair onderwijs op om niet te zoeken naar vervanging van zieke teamleden. Met deze actie willen zij de urgentie van het tekort aan schoolleiders benadrukken.

Resultaten van de peiling

Reactie schrijven

Commentaren: 0