· 

Bij pulsverbod tekent zich een rampscenario af in de Nederlandse visserijsector

Pulsvisser
Pulsvisser

Komende woensdag valt naar verwachting het definitieve besluit. Bij een verbod van de pulsvisserij zullen vissers terug moeten vallen op de boomkor met wekkerketting.

De verdiensten van eigenaar en bemanning zullen hierdoor bij de huidige, relatief gunstige, vis- en brandstofprijzen 100.000 tot 300.000 euro per kotter lager worden. Bij lagere visprijzen en hogere brandstofprijzen kan dit oplopen tot meer dan 20 miljoen voor de totale Nederlandse vissersvloot. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen Economic Research. “Dit is rampzalig voor de continuïteit van de Nederlandse visserijsector.”

Vissers reageren furieus op verbod pulsvissen!
De visserijsector is woedend over het besluit van de Europese Unie om vissen met de pulstechniek te verbieden. "Een verbod op de pulsvisserij gaat alle verstand te boven." Volgens de vissers heeft de pulsvisserij alles wat maatschappelijke organisaties willen: minder bijvangst, minder brandstofverbruik en minder bodemberoering.

Voortbestaan van de visserijsector in gevaar
Wageningen Economic Research heeft in opdracht van het Bestuurlijk Platform Visserij (BPV) onderzoek gedaan naar de sociaal-economische gevolgen van een volledig pulsverbod voor de Nederlandse visserij. Het rapport is afgelopen woensdag openbaar gemaakt, maar vorig jaar zomer al opgeleverd. “Als de puls verboden gaat worden zal dit een enorm effect hebben voor de vloot”, aldus de Zeeuwse gedeputeerde Jo-Annes de Bat, voorzitter van het BPV. “Denk in dat geval niet alleen aan de desinvestering voor de aanschaf van een pulstuig, maar ook aan fors dalende inkomsten, stijgende lasten en problemen om goed gekwalificeerde bemanningsleden te vinden. Dit opgeteld bij de dreigende Brexit, de gesloten gebieden op zee door natuurgebieden en windparken is dit een klap die het totale faillissement voor de visserijsector kan betekenen.
Bron: visserijnieuws.nl

Lees ook - Totaalverbod pulsvisserij in Europa is nabij NOS

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0