· 

Fors stijgende kosten voor Zeeuwse autobezitters

Autobezitters in Zeeland hebben in 2019 te maken met gestegen kosten van de verzekering, parkeer- en brandstofkosten, en ook van de wegenbelasting.

Het opcententarief, het deel van de wegenbelasting dat bestemd is voor de provincie, stijgt dit jaar namelijk het sterkst in de provincie Zeeland. Dit en meer blijkt uit een analyse van Independer. Hoeveel wegenbelasting iemand precies betaalt is afhankelijk van het type auto dat gereden wordt. Maar ook van de provincie waarin iemand woont. De provincies mogen hun eigen wegenbelastingtarief bepalen, tot een bepaald maximum. Hierdoor is er sprake van grote provinciale verschillen in de hoogte van de wegenbelasting.

Hoeveel wegenbelasting iemand precies betaalt is afhankelijk van het type auto dat gereden wordt. Maar ook van de provincie waarin iemand woont. De provincies mogen hun eigen wegenbelastingtarief bepalen, tot een bepaald maximum. Hierdoor is er sprake van grote provinciale verschillen in de hoogte van de wegenbelasting.

Zeeland grootste stijger
Zeeuwse autobezitters merken dit jaar het meest van de stijging. De provinciale toeslag in deze provincie steeg dit jaar met liefst 8,3 procent. Dat zal de Zeeuwse provincie-kas naar verwachting ruim 4 miljoen euro extra inkomsten opleveren. Zeeland gebruikt deze inkomsten om de begroting op orde te krijgen, na een paar flinke financiële tegenvallers in de afgelopen jaren.

Hoogste wegenbelasting in Drenthe, laagste in Noord-Holland
In de analyse van Independer werden ook provincies met elkaar vergeleken. Autobezitters in Noord-Holland zitten wat betreft de wegenbelasting ‘goed’. Het provinciale opcententarief is in deze provincie het laagst. In Drenthe heeft men het minder gunstig. Aan de hand van een rekenvoorbeeld wordt het verschil duidelijk gemaakt: Woont iemand bijvoorbeeld in Alkmaar (Noord-Holland) en rijdt hij/zij in een Volkswagen Golf (op benzine), dan dient er elk jaar 552 euro aan wegenbelasting te worden betaald. Dit bedrag is inclusief het Rijksdeel voor benzinevoertuigen in deze gewichtsklasse (365 euro per jaar). Maar woont iemand in Drenthe met precies dezelfde auto, dan betaalt hij/zij dit jaar 64 euro meer (616 euro per jaar).

Bekijk de wegenbelasting tool van Independer voor meer informatie over de wegenbelasting en het berekenen hiervan.

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Mv (vrijdag, 15 februari 2019 22:44)

    Door het bestuurlijk geklungel en mis calculaties gaan wij met veel % omhoog. Komende verkiezingen erg benieuwd naar