· 

Kamerleden reageren woedend over hogere energierekening

In de Tweede Kamer is tijdens het wekelijkse vragenuurtje van afgelopen dinsdagmiddag verontwaardigd en boos gereageerd op de fout van het kabinet bij het voorspellen van de energienota voor 2019.

Bart Snels (GroenLinks) stelde een aantal mondelinge vragen aan het kabinet. Over het gebruik van verkeerde cijfers bij de berekeningen voor de energierekening, waardoor huishoudens nog veel hogere energielasten moeten gaan betalen,de stijging is niet € 108,00 maar € 334,00 van de energierekening waar van was uitgegaan. 

Minister Wiebes onder vuur over stijgende energierekening 
Het kabinet moest zich tijdens het Vragenuurtje verantwoorden voor de energierekening, die hoger uitvalt dan verwacht. De timing komt hoogst ongelegen, de verkiezingscampagne gaat over klimaatmaatregelen en de kosten daarvan. Het kabinet had zich „minder stellig” moeten uitlaten over de stijgende kosten van de energierekening. Die stelligheid was „niet terecht”. Minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat, VVD) bleef dat dinsdag herhalen tijdens en na het Vragenuur in de Tweede Kamer. Kamerleden wilden van hem weten hoe het kon dat de energierekening harder stijgt dan door het kabinet werd verwacht. Wiebes reageerde op vragen van GroenLinks-Kamerlid Bart Snels. In tegenstelling tot wat het kabinet claimt, betalen Nederlanders dit jaar wel degelijk fors meer voor gas en licht, bleek dit weekend uit berekening van het CBS. Een gemiddeld huishouden is bijna 2100 euro kwijt: 334 euro meer dan vorig jaar.

"Mensen moeten niet bang worden gemaakt" 
Wat die stijging extra pijnlijk maakt is dat staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken, CDA) in december nog waarschuwde dat mensen niet „bang” moesten worden gemaakt voor een stijging van de energierekening. Prijsvergelijkers berekenden toen dat de kosten voor gas en energie met 360 euro per jaar omhoog zouden gaan. Uit CBS-cijfers van dit weekend blijkt dat die voorspelling accurater was dan die van het Planbureau voor de Leefomgeving, waar het ministerie van Economische Zaken zich op baseert. Wiebes gaf herhaaldelijk aan dat de verantwoordelijkheid niet bij Keijzer ligt. Hij verzocht de Kamer om haar buiten de discussie te houden en hem, verantwoordelijk minister op dit dossier, aan te spreken.

Koopkracht effect
Wiebes wilde dinsdag niet uitsluiten dat de hoge energierekening effect gaat hebben op de koopkracht. Hij benadrukte dat de koopkracht op meer gebaseerd is dan alleen de hoogte van de energierekening. „Het leven bestaat uit meer dan energie.” Volgende maand komt het Centraal Planbureau met een berekening van de koopkrachtcijfers. Wiebes hoopt tegen die tijd ook een update van de energierekening van het Planbureau voor de Leefomgeving te krijgen.

Verkiezingen
De timing van deze politieke blunder komt hoogst ongelegen voor het kabinet. De campagne voor de verkiezingen is in volle gang, en het thema dat overheerst gaat juist hierover. Het klimaat, de kosten daarvan en de vraag wie die moet betalen. Wiebes hoefde dan ook niet te rekenen op steun van zijn coalitiepartners. In de Kamer stond een rij voor de interruptiemicrofoons. CDA-Kamerlid Agnes Mulder noemde de stijging „onacceptabel”. ChristenUnie - Kamerlid Carla Dik-Faber sprak van een „ongelooflijke stommiteit, we balen hiervan”. Oppositiepartijen als SP en PVV spraken van liegen en bedriegen en voelen zich in hun hemd gezet, omdat ze gewaarschuwd hadden voor het oplopen van de kosten. De regeringspartijen CU en D66 noemen de fout slecht voor het vertrouwen van de burger in de overheid,en dan met name het klimaatbeleid van de overheid. Er gaan stemmen op voor compensatie als de koopkracht erdoor terugloopt.

Compenseren
De oppositie wil dat het kabinet mensen gaat compenseren voor deze hogere kosten. “De energie gaat omhoog, de huur gaat omhoog, de kinderopvang gaat omhoog, de boodschappen gaan omhoog, en dit kabinet doet niets’’, aldus Lilian Marijnissen (SP). “Grijp in en compenseer voor de stijgende energierekening’’, riep ze de minister op. Ze kreeg bijval van onder andere de PvdA, SGP, 50Plus en de PVV. “Mensen is beloofd dat iedereen er op vooruit zou gaan, daar komt niets van terecht’’, zegt PVV’er Alexander Kops. “Dit kabinet doet niets anders dan liegen en bedriegen. Op 20 maart zullen de mensen afrekenen met dit vreselijke kabinet.’’ Ook William Moorlag (PvdA) wil dat het kabinet de burger tegemoet komt: “Het koopkrachtplaatje ligt aan gruzelementen’’, zei hij.

Niet ingrijpen
Maar Wiebes voelt vooralsnog niets voor ingrijpen. Hij benadrukt dat het Centraal Planbureau (CPB) op dit moment bekijkt of de koopkrachtplaatjes die met Prinsjesdag bekendgemaakt zijn bijgesteld moeten worden. Het kan best zo zijn dat mensen, ondanks de tegenslag rond energie, er nog altijd op vooruit gaan dit jaar. “Het leven bestaat uit meer dan energie’’, aldus Wiebes, die verwacht dat de hogere energiekosten wegvallen tegenover andere kosten die lager dan verwacht uitpakken. Het CPB komt volgende maand met een nieuw overzicht. “Daar moeten we eerst op wachten. Daarna gaan we de kwestie opnieuw bespreken.”

In de Tweede Kamer vindt binnenkort nog een debat plaats over de stijgende energierekening.

Video vragenuur Tweede Kamer (volledige versie)

Video reacties Kamerleden

Reactie schrijven

Commentaren: 0