· 

Lange wachttijden verlenging rijbewijs CBR

Mensen die hun rijbewijs willen ontvangen of die een gezondheidsverklaring moeten inleveren om hun rijbewijs te houden weten het al; bij het CBR zijn grote achterstanden.

En het is moeilijk om iemand aan de lijn te krijgen die kan helpen. De achterstanden hebben onder meer te maken met de vergrijzing. Het aantal aanvragen van 75-plussers van een gezondheidsverklaring om hun rijbewijs te verlengen is enorm gestegen. Er is al meer extra medisch personeel aangetrokken, maar het CBR verwacht pas dit najaar sneller te kunnen werken dankzij digitalisering. Verkeersminister Van Nieuwenhuizen gaat scherper toezicht houden op het CBR, dat kampt met grote achterstanden bij het uitgeven en verlengen van rijbewijzen."Het gaat niet goed bij het CBR en ik deel uw zorgen",schrijft ze aan de Tweede Kamer. 

Reactie schrijven

Commentaren: 21
 • #1

  John Snaaijer (donderdag, 21 februari 2019 14:31)

  Het is ronduit belachelijk dat de burger weer de dupe moet worden van het feit dat het CBR hun zaakjes niet op orde hebben, ik ben de hele verlenging gestart op 02-01-2019 mijn rijbewijs loopt af in mei dit jaar het zal mij benieuwen maar veel vertrouwen heb ik er niet in.

 • #2

  Bouke Dijkstra (vrijdag, 22 februari 2019 18:17)

  Heb hetzelfde gehad een jaar geleden,wat wel hielp een klacht indienen,meerdere keren,dat laatste hielp,kreeg toen een klacht-behandelaar die het allemaal overnam,en er persoonlijk op toezag ,toen kon het allemaal wel,de aanhouder wint John.

 • #3

  E.Pesch (dinsdag, 05 maart 2019 09:38)

  Begin Januari. aangetekend ingestuurd(€8,40) de aanvraag voor vernieuwing rijbewijs. Kreeg 15 Februari bericht dat mijn aanvraag ontvangen was met de mededeling dat het wel 6 tot 8 weken kon duren. (mijn rijbewijs verloopt 20 maart) Probeer ook eens te bellen ,een uur wachttijd ! het is niet te geloven. De chaos is nog steeds compleet bij het CBR. Zal mij benieuwen wanneer ik een nieuw rijbewijs kan tegemoet zien en of ik nog op vakantie kan?

 • #4

  H. Eggens (donderdag, 25 april 2019 13:49)

  Vanaf 11 januari rijbewijs verlenging aangevraagd 75 jaar, medische keuring meteen ingestuurd, huisartsen keuring allang minstens 12 weken geleden ingestuurd en wachten en wachten,ik ben invalide en kan geen kant op.H. Eggens uit Amsterdam

 • #5

  H.J.Louwers (woensdag, 01 mei 2019 16:21)

  Zijn er geen andere instellingen die hulp kunnen bieden met het uit geven van de rijbewijzen .En waarom kan men dis dispensatie krijgen om die tijd op te vangen desnoods bij de politie je of dat er niets van en aan je rijgedrag is aan te merken want die gegevens hebben zij wel dat lijkt mij de beste oplossing?

 • #6

  Antwan (zondag, 26 mei 2019 14:11)

  Ik heb 01-05-2019 nieuwe rijbewijs aan gevraag omdat hij 01-6-2019 .verloopt dus ik kan dan niet meer werken .ik ben servicmonteur ik zit de heel dag op de weg.Ik bel de op 20-05-2019 naar CBR krijg het antwoord u moet nog 9 weken wachten.Ik zeg ik wacht al 14 weken ?Hoe moet ik dat tegen mijn baas uitleggen. Want ik sta al ingepland voor de klante dus ik heb een probleem maar ook mijn baas,zegt die vrouwe achter de Telefoon dat is niet ons probleem, wat moet ik hier mee met zo'n antwoord.Dat is echt een ambtenaar die ongeschikt voor die baan is .Ik hoop dat Mark Rutte zijn ogen en zijn oren open doet.en niet veel aan buiten land doet.

 • #7

  Corry (maandag, 27 mei 2019 22:01)

  Ik heb 7-2-2019 mijn rijbewijs al aan gevraagd en alles gedaan wat moet ,een gezondheids verklaring is. goed gekeurd ,waar blijft mijn rijbewijs in Godsnaam 5-6-2019 is het verlopen ????????? Schud alles eens wakker bij het CBR.

 • #8

  Berbee (woensdag, 05 juni 2019 11:51)

  Heb mijn rijbewijs eind januari op gestuurd gebeld een uur en dertig minuten gewacht eindelijk imand aan de lijn eind mei komt het maar nog steeds niets

 • #9

  Keith Nooijen (vrijdag, 14 juni 2019 13:08)

  Ik ben afhankelijk van mijn aangepaste auto. Heb er veel voor gespaard en eindelijk was ik weer mobiel. Ik kan ook niet gaan solliciteren, alles is of ver weg of vragen of je eigen vervoer hebt. Dit is echt schandalig voor woorden. Ik heb mij als vrijwilliger aangemeld bij CBR, om mee te helpen. Zelfs op die mail kreeg ik te horen, dat ze mijn mail niet konden beantwoorden vanwege de drukte.��������

 • #10

  Irene (vrijdag, 05 juli 2019 08:06)

  Ben al vanaf januari bezig voor goedkeuring rijbewijs (ivm aneurysma) voor mijn moeder (75), 1 maart zeggen ze dat de aanvraag incl doktersverklaring binnen is, 17 juni bericht dat ze naar een neuroloog moet (2 1/2 maand verder). Wachten, wachten en een portomonee lichter. Gezondheidsverklaring €40 gemeente, daarna keuringsarts contant €40, belachelijk dat dit contant moet worden betaald. Neuroloogbezoek van 10 minuten, kosten €100 op rekening. Waarom kan dit niet van het eigen risico? Echt schandalig wat ze ouderen en zieken mensen aan doen!

 • #11

  eugene veling (vrijdag, 12 juli 2019 12:51)

  ik ben begin febr.begonnen , nu na een half jaar nog steeds geen rijbewijs.
  mij hele vakantie die al reeds betaald is loopt in duigen .
  wel krijg ik bericht dat ze achterstand hebben, dat was het vorig jaar al bekend
  tip..vroeger moest ik vaak over werken ..wat is dat.
  ik wilde een bos bloemen sturen en dacht toen ,
  op een slaapkamer mag je geen bloemen zetten.. groetjes van een gedupeerde.

 • #12

  julius tomas (woensdag, 31 juli 2019 12:25)

  ik ben in februari j.l. begonnen met aanvragen tot verlengen van mijn rijbewijs die afloopt op 6 augustus a.s. En natuurlijk nog steeds niets ontvangen of zelfs een bericht gekregen. Tussendoor heeft mijn echtgenote een ernstige ziekte gekregen en in een zorgcentrum ligt. Ik moet iedere dag op bezoek en gezien de afstand kan niet lopend, de bus komt er niet en ik ben 84 jaar. En wat nu als ik toch door rij? Laat die minister nou toch eens flexibel zijn t.o.z. van de burger 75+

 • #13

  H.M.Overhage (donderdag, 01 augustus 2019 18:00)

  Ik maak mij zorgen, heb al twee maand geleden alles opgestuurd. Moet toch op tijd alles terug hebben om mijn rijbewijs te verlengen!
  Was er zeer op tijd bij. Waarom krijgen we geen bevestiging van ontvangst?
  Nu weet je niet of alles wel op de juiste plek is aangekomen.
  Graag zo snel mogelijk aktie, dit is te gek
  Vriendelijke groet Maria Overhagre

 • #14

  Adri van den Hout (vrijdag, 02 augustus 2019 16:33)

  Het is werkelijk te gek voor woorden, zoals er met ons wordt omgegaan door het
  CBR. Er komt stoom uit mijn oren WOEST ben ik erover. Kan geen boodschappen meer halen met de auto, kan niet meer meedoen met de kaartclub, alles te ver
  voor mij , ben 79 rijd 60 jaar auto zonder brokken tot nu toe, maar ja, zonder geldig rijbewijs is andere koek met al die fietsers en andere verkeersdeelnemers die zo
  nodig op hun telefoon moeten kijken, rijd ik er een omver, ik ben schuldig !
  Het kan niet gekker in dit land. Leven lang keurig belasting betaald en nu dit ! HELP! ! ! ! ! ! ! ! ! REGERING, D I S P E N S A T I E. AUB. EN SNEL GRAAG ! DOE IETS.

 • #15

  A.Stoop (woensdag, 14 augustus 2019 19:57)

  Ik heb al mijn papieren aangetekend opgestuurd 12 april nog steeds niets gehoord inmiddels is mijn rijbewijs verlopen 12 augustus dus zit ik lelijk om het hand

 • #16

  Hindriksen (woensdag, 28 augustus 2019 11:33)

  Begin mei verlening rijbewijs aangevraagd. gebeld en gemaild. Voor de 3e maal datum gekregen waarop ik bericht krijg. Weer niets ontvangen. 29/9 verloopt rijbewijs, vlgns CBR zelf gaat dat niet lukken. Ik werk als chauffeur, wie betaald inkomsten derving? Las in krant van febr 2019 75+ krijgen voorrang bij CBR. Niet dus. Wie gaat hier iets aan doen??

 • #17

  Mirjam (maandag, 14 oktober 2019 13:08)

  Gezondheidverklaring aangevraagd in maart 2019. Arts bezocht. Nogmaals arts bezocht omdat men mondeling vertelde nog meer gegevens te willen bezitten. Ingeleverd in juni 2019. Rijbewijs verloopt 31 oktober. Eerst meldde men dat ik in augustus iets zou horen. Gebeld: Het wordt oktober, maar misschien eerder. Nu half oktober meldt men dat ik uiterlijk 12 dagen na verloop van rijbewijs iets hoor over mijn gezondheidsverklaring. En dan moet ik het rijbewijs nog aanvragen bij de gemeente. Hoe is dit mogelijk? Waarom kan men dit niet goed organiseren? Het is niet zo moeilijk en dat terwijl er wat betreft gezondheid niets aan de hand is. Schandalig. Wanbeleid.

 • #18

  Ita (donderdag, 17 oktober 2019 13:22)

  het is toch van de gekke in deze digitale tijd dat de overheid die alles in de gaten houdt dit niet heeft zien aankomen .
  Ze weten toch al wel langer dat er een babyboom op komst was na die vier lange oorlogsjaren en die baby´s zitten nu allemaal op die leeftijd dat ze hun rijbewijs moeten laten verlengen.
  en over 5 jaar hebben we dat weer

 • #19

  Ton Fouwels (dinsdag, 14 januari 2020)

  Begin october 2019 begonnen met de aanvraag. Naar de gemeente, een gezondheidsverklaring gekocht (!!) en opgestuurd. Ontvangst is bevestigd,
  en nu maar wachten op een oproep voor de keuring. Hoe lang gaat dit nog duren??
  Rijbewijs verloopt 11 maart 2020, maar gelukkig een jaar uitstel VOOR NEDERLAND !!!. Ik heb diverse zaken te doen in Duitsland, maar dat kan dus over ca 8 weken niet meer. Gaat dit nog goed komen. Ik ben benieuwd maar heb weinig vertrouwen.

 • #20

  Richard (vrijdag, 03 juli 2020 10:30)

  De kosten zijn een grap! Betaal eerst de CBR 37,80 en laat je onmiddellijk doorverwijzen naar ARBO aarts en betaal er nog eens 101,64. Ik kan de kosten van de ARBO aarts begrijpen, maar 37,80 om gewoon een formulier online in 5 minuten in te vullen - afzetterij! En dan kan het tot 6 maanden duren om het te horen! WTF!!

 • #21

  A. der Kinderen (vrijdag, 09 oktober 2020 17:33)

  Waarom krijg ik geen informatie hoe lang het nog gaat duren
  alvorens ik mijn rijbewijs weer heb?