Op bezoek bij de Oranjemolen dichtst bij zee staande molen van Nederland

De Oranjemolen is een korenmolen bovenop de zeewering aan de monding van de Westerschelde, die in 1699 voor het eerst beschreven wordt (toenmalige naam: De Oranjestam).

Het is een stellingmolen (walmolen) van het type ‘Ronde stenen bovenkruier’. Van de 23 stadsmolens in Vlissingen is de Oranjemolen als enige overgebleven. Het is de dichtst bij zee staande molen van Nederland. Tot 1738 was het stadsbestuur eigenaar van de molen. Daarna kwam de molen in particuliere handen terecht. In 1968 kocht de gemeente de Oranjemolen weer terug. De molen is tot 1957 in bedrijf geweest voor het vermalen van graan tot veevoer en meel voor menselijke consumptie. De gemeente Vlissingen heeft nog 2 molens, de Oranjemolen aan de Westerschelde en de Pere in Oost Souburg aan de Kanaalstraat.

Slag om de Schelde
Diverse malen heeft de molen te lijden gehad aan oorlogsgeweld. Een kogel afkomstig van de Engelse vloot in 1809 zit nog vast in de zuidwestkant van de molenmuur.

Restauratie en maalvaardig
De in verval geraakte molen werd in 1971 grondig gerestaureerd. Zo werden onder meer de kap, kruiwerk, staart, ramen, deuren en balklagen van de vijf zolders, stelling en roeden vernieuwd. In 2002 werd de Oranjemolen uitvoerig gerestaureerd. De molen kreeg een paalfundering en betonvloer, werd twee meter omhooggevijzeld en recht gezet. Ook het metselwerk werd aangepakt en de koppels stenen en de nieuwe kruivloer zijn rechtgelegd. De molen werd op 12 september 2003 officieel heropend. Sinds 2014 is de molen maalvaardig en wordt hij nog gebruikt om op vrijwillige basis graan te malen.

Oranjemolen gaat stroom opwekken
De Oranjemolen in Vlissingen gaat als één van de eerste molens in Nederland stroom leveren. Het Deense bedrijf Ørsted gaat de generator aan de wieken koppelen waardoor uiteindelijk 10 kWh wordt opgeleverd, goed voor twee huishoudens.

Meer over de Oranjemolen via deze website

Video

Reactie schrijven

Commentaren: 0