· 

439 auto-inbraken in Zeeland ofwel 1,2 per dag

Iedere 10 minuten vond er afgelopen jaar een auto-inbraak plaats. In totaal registreerde de politie in 2018 bijna 55 duizend auto-inbraken.

In Zeeland gaat het om ‘slechts’ 1,2 auto-inbraken per dag. Dit blijkt uit een analyse van Independer, op basis van de laatste auto-inbraak cijfers van de Politie. Veel auto-inbraken  Afgelopen jaar vonden er in totaal 439 auto-inbraken plaats in Zeeland. Enkel in Drenthe en Friesland waren er minder auto-inbraken. Ter vergelijking: in de gemeente Schouwen-Duivenland vonden de meeste auto-inbraken plaats (69), dit is nog geen procent van het aantal auto-inbraken in Amsterdam (7576). De meeste Nederlandse gemeenten noteerden afgelopen jaar minder auto-inbraken. In 4 Zeeuwse gemeenten was er echter sprake van een stijging. Qua autodiefstal was er voor de provincie sprake van een daling van 26%, de daling was hiermee het sterkst van alle provincies.

Meest gestolen spullen
Uit contacten die Independer met klanten heeft blijkt dat auto-inbrekers duidelijke voorkeuren hebben. De zaken die het vaakst uit auto’s worden gestolen zijn ingebouwde navigatiesystemen, autoradio’s, spullen uit het dashboardkastje en overige auto-onderdelen zoals airbags, velgen en koplampen.

Flinke verschillen in dekkingsvoorwaarden inboedelverzekering
Independer signaleert verder dat weinig mensen zich realiseren dat bij diefstal van losse spullen uit de auto, de autoverzekering hiervoor geen dekking biedt. Als een dure zonnebril of een smartphone uit de auto wordt gestolen, kan men deze mogelijk claimen via de inboedelverzekering.

Dekkingsvoorwaarden verschillen echter flink per verzekeraar. Zo biedt de ene inboedelverzekering een maximum dekking van 1.000 euro voor spullen die uit de auto worden gestolen, terwijl de andere maximaal 250 euro dekt. Bovendien zijn er inboedelverzekeringen die helemaal geen dekking bieden bij auto-inbraak. Ook zitten er verschillen in wát er gedekt wordt.

De volledige onderzoeksanalyse, inclusief regionale verschillen, is terug te vinden op de website van Independer.

Reactie schrijven

Commentaren: 0