Terug plaatsing van de giek op de historische Scheldekraan in april

In april 2016 is de kraan vanwege een slechte kadefundering gedemonteerd en ligt de giek opgeslagen naast de Machinefabriek.

In november 2018 is gestart met het aanbrengen van een nieuwe fundering. Daarnaast zal er een nieuwe stalen damwand worden geplaatst voor de oude kade. Deze werkzaamheden zijn inmiddels voltooid, en kan de 'Torenkraan 528-01' van de Koninklijke Maatschappij De Schelde (KMS) genoemd weer opgebouwd worden. Wim Hirdes laat weten via zijn Facebookpagina dat er begin april 2019 mammoet kranen zijn besteld voor het terug plaatsen van de historische Schelde torenkraan op het oude Scheldeterrein. Een exacte datum van terugplaatsing van de giek op de kraan is nog niet bekend.

Herkenningspunt van de stad
De circa 40 meter hoge kraan werd voornamelijk gebruikt om zware stukken te verplaatsen rondom de Dokhaven bij het bouwen van schepen. Voor veel inwoners is het een van de herkenningspunten van de stad. In 2012 werd de kraan door een van de oud-Scheldemedewerkers 'een fraai symbool van onze maritieme geschiedenis en onze positie van stad aan zee' genoemd. De kraan is in 1950 gebouwd en op 10 maart van dat jaar in dienst gesteld.

Reactie schrijven

Commentaren: 0