Laatste vlucht legendarische Sea King helikopter Koksijde

Vorige week 21 maart is er een definitief einde gekomen aan de Sea King-helikopters van het 40ste Smaldeel na 43 jaar trouwe dienst.

Sinds hun ingebruikname in 1976 totaliseerden de vijf toestellen samen bijna 60.000 vlieguren waarbij ze 3.309 reddingsmissies uitvoerden in België en Nederland. In totaal redden de bemanningsleden 1.757 personen uit vaak benarde omstandigheden. Opmerkelijke reddingsoperaties en de TV-serie 'Windkracht 10' maakten de helikopters en hun bemanningen bekend tot ver buiten de landsgrenzen. In maart 1987 slaagden drie Belgische Sea Kings erin om maar liefst dertig opvarenden van de gekapseisde ferry Herald of Free Enterprise te redden.

De Sea King is een SAR (Search And Rescue) helikopter
Taken zijn: drenkelingen ophalen, brandwondenpatiënten vervoeren, schepen in moeilijkheden bijstaan, vermisten opsporen en de kustlijn bewaken. De heli’s verzekerden ook regelmatig patiënten en orgaantransporten naar ziekenhuizen in diverse regio’s. Het is nog niet volledig duidelijk wat er met de oude Sea King-toestellen zal gebeuren. Het eerste toestel verhuisde naar het legermuseum in Brussel. Wellicht komt er nog één op de basis in Koksijde als herdenking en museumstuk, en worden er twee verkocht voor de resterende onderdelen. Ten slotte zou er mogelijk één toestel naar een technische school gaan in West-Vlaanderen als studieobject. De NFH-90 Kaaiman volgt de Sea King op.  
     
Rescue Vlissingen
De Sea King uit Koksijde nam meerdere keren deel aan het evenement Rescue Vlissingen, in 2008, 2010 en via de 11 editie 2018 konden bezoekers 15 augustus in Vlissingen de Sea King nog één keer in actie zien. 

Lees ook - Koksijde neemt afscheid van Sea King

Video

Reactie schrijven

Commentaren: 0