· 

Marina (14) is blind, maar bokst, vlogt én loopt stage bij de dierenarts

Rotterdam - Kwispelend lopen Marina's (14) trouwe viervoeters, Luka en Faith om haar heen. Faith, de jongste van de twee, geeft een grote lebber over Marina's gezicht.

Marina glundert. "Ik wil altijd al heel graag iets met dieren gaan doen", vertelt Marina terwijl pup Faith een plekje op Marina's schoot weet te bemachtigen. Toen Marina elf maanden oud was, werd er netvlieskanker bij haar geconstateerd. Vrijwel meteen na de diagnose is een van Marina's ogen verwijderd. Wegens complicaties is vlak voor Marina's derde verjaardag ook haar tweede oog verwijderd. Ze verloor hierdoor haar zicht.

Stage bij dierenarts
Desondanks rijdt de jonge dierenvriend paard, bokst ze en maakt ze wekelijks vlogs voor op haar YouTubekanaal. Begin deze maand is Marina op stage geweest bij de dierenarts. "Bij de operaties mocht ik helpen. Dit vond ik zo ontzettend leuk. Door mijn stage weet ik wat ik later wil gaan doen." Op etiketten van medicijnen voor dieren staat in de meeste gevallen geen braille, maar met behulp van de OrCam is dat voor de jonge dierenvriend geen probleem: "Met de OrCam kan ik de etiketten van de medicijnen lezen."

OrCam biedt mogelijkheid om zelf dingen te lezen
De OrCam biedt Marina de mogelijkheid om zelf dingen te lezen. Met één tik op de minicamera, die aan het montuur van de bril zit gemonteerd, wordt er een foto gemaakt van teksten en leest de camera de teksten voor. Hetzelfde gebeurt met het onderscheiden van kleuren. "Ik hoef niet meer aan iedereen te vragen waar dingen staan en of de kleur van mijn shirt wel past bij de kleur van mijn broek. T-shirts lagen altijd donker bij donker en licht bij licht, zodat ik onderscheid kon maken tussen de verschillende kleuren, maar nu ik de OrCam heb, hoeft dat niet meer. Dat is niet alleen voor mij, maar ook voor andere mensen fijner." Of haar kamer nu rommeliger is geworden? "Mijn kamer was altijd al een zooi hoor", lacht Marina.

"Het uitzoeken van kleding, het kiezen van dingen voor op brood of het lezen van een boek", somt Marina op. Marina kan het met behulp van de OrCam allemaal zelf. Desondanks wordt de OrCam nog niet door alle verzekeringen vergoed. Marina is van mening dat dit in de toekomst wel het geval moet gaan zijn. "Gehoorapparaten worden ook gewoon gefinancierd door de verzekering", beargumenteert ze. "Hij kan zoveel, dat is gewoon echt heel chill." Marina heeft een hele lijst met dingen die ze een stuk makkelijker kan dan voorheen: "Omdat ik nu de menukaart kan lezen, wil ik vaker naar restaurants toe. Ook kan ik nu makkelijker zelf schoenen uitkiezen, omdat ik zelf de prijs kan lezen."

Met of zonder OrCam, Marina is en blijft een zelfstandige jongedame. "Als je denkt 'ik kan het niet' en 'het lukt me niet', dan lukt het ook gewoon niet. Als je iets echt wilt, dan kan en lukt dat ook wel. Dat heeft mij ook geholpen en zo ben ik ook gewoon ingesteld." Meer te weten komen over Marina? Neem een kijkje op haar YouTube kanaal, op haar Facebookpagina of op haar Instagram.

Video

Reactie schrijven

Commentaren: 0