· 

Besluitvorming over zomer- of wintertijd weer uitgesteld

De besluitvorming over de invoering van de zomer en of wintertijd is uitgesteld tot 2021.

Het Europese Parlement is voor het afschaffen van het verzetten van de klok. De beslissing om te kiezen voor bijvoorbeeld een permanente zomertijd is aan de lidstaten zelf, maar het parlement wil voorkomen dat er in Europa een lappendeken aan tijdzones ontstaat. Een speciale commissie zou daar voorstellen voor moeten doen. Het onderwerp komt nu eerst aan de orde in een overleg van de Europese ministers van Verkeer. Het lijkt er niet op dat die het voorstel op korte termijn zullen overnemen, waardoor het maar de vraag is of er in 2021 een besluit ligt. Het 'geklooi' met de klokken vooruit en achteruit zetten tijdens de zomer en wintertijd zal nog even door duren.   

Peiling
Vorige zomer stelde de Europese Commissie al voor op te houden met het verzetten van de klok. Dat was gebaseerd op een peiling onder 4,6 miljoen Europeanen. 84% van de ondervraagden, de meesten uit Duitsland, wilde dat het twee keer per jaar omschakelen zou ophouden.

Invoering zomertijd niet energie besparend
CDA-Europarlementariër Annie Schreier-Pierik, die zich heeft ingezet voor afschaffing, is ingenomen met het besluit. Ze wijst erop dat wetenschappers zeggen dat het verzetten van de klok niet goed voor het bioritme van de mens is. Het is volgens haar niet aangetoond dat invoering van de zomertijd energiebesparend is. Nederland en België kennen sinds 1977 een zomertijd. Sinds 1996 wordt in de Europese Unie in het laatste weekend van maart en oktober de klok vooruit- en achteruitgezet.

Ingang van de zomertijd 2019
In de nacht van zaterdag 30 maart op zondag 31 maart om 02:00 uur ’s nachts zetten we de klok een uurtje vooruit, naar 03:00 uur. De zomertijd duurt tot zondag 27 oktober.

Reactie schrijven

Commentaren: 0