Herplaatsing van de Scheldekraan aan de Jan Weugkade half/eind mei

De voorbereidingen voor het terugplaatsen van de Scheldekraan aan de Jan Weugkade zijn in volle gang.

Afgelopen weken is er hard gewerkt om de rails weer terug te plaatsen op de locatie waar de kraan straks op komt te staan. De fundering moet ongeveer 4 weken uitharden voordat de Scheldekraan teruggeplaatst wordt. Naar verwachting staat de Scheldekraan half/eind mei weer langs Het Dok! Laat de gemeente Vlissingen weten.   
Slechte kadefundering
In april 2016 is de kraan vanwege een slechte kadefundering gedemonteerd en ligt de giek opgeslagen naast de Machinefabriek. In november 2018 is gestart met het aanbrengen van een nieuwe fundering. Daarnaast zal er een nieuwe stalen damwand worden geplaatst voor de oude kade. Deze werkzaamheden zijn inmiddels voltooid, en kan de 'Torenkraan 528-01' van de Koninklijke Maatschappij De Schelde (KMS) genoemd in mei weer opgebouwd worden.

Herkenningspunt van de stad
De circa 40 meter hoge kraan werd voornamelijk gebruikt om zware stukken te verplaatsen rondom de Dokhaven bij het bouwen van schepen. Voor veel inwoners is het een van de herkenningspunten van de stad. In 2012 werd de kraan door een van de oud-Scheldemedewerkers 'een fraai symbool van onze maritieme geschiedenis en onze positie van stad aan zee' genoemd. De kraan is in 1950 gebouwd en op 10 maart van dat jaar in dienst gesteld.

Reactie schrijven

Commentaren: 0