· 

Niet vlaggen vanaf de Lange Jan i.v.m. broedende slechtvalkjes

Om een paartje broedende slechtvalkjes niet te storen, heeft Provincie Zeeland aan de gemeente Middelburg gevraagd even niet te vlaggen vanaf de Lange Jan.

De afgelopen jaren hebben de slechtvalken nesten gehad in de Lange Jan maar voordat de eieren uitkwamen, verlieten zij steeds het nest. Vorig jaar was het leven in het nest ook via een camera te volgen. Die camera leerde dat het ophangen en weghalen van de vlag de vogels dusdanig stoorde dat de ouders soms urenlang het nest verlieten. De eieren kwamen vervolgens nooit uit.
Vlaginstructie
Het is een mooie traditie in deze tijd van het jaar, het vlaggen tijdens feest- en herdenkingsdagen. In voorjaar en zomer gaat het maar door: op 27 april vanwege Koningsdag, 4 en 5 mei voor de Dodenherdenking en Bevrijdingsdag, 17 mei omdat Koningin Maxima haar verjaardag viert, tweemaal in juni (Veteranendagen) en tot slot op 15 augustus (formeel einde Tweede Wereldoorlog). Traditioneel vlagt de gemeente tijdens die dagen op plekken zoals het stadhuis, het stadskantoor, in Nieuw- en Sint Joosland en Arnemuiden en dat doen we komende weken ook. Maar dit jaar dus even niet op de Lange Jan.

Broedseizoen
Hoewel de slechtvalk niet meer heel zeldzaam is in Nederland komt een broedend stel binnen de stadsgrenzen nog altijd niet veel voor. Een goede reden dus om het paar een maximale kans te geven op een groot en gezond gezin. Na dit broedseizoen wordt bekeken of de maatregel effectief was en hoe we daar dan de komende jaren mee om moeten gaan. Een aantal jaren geleden is een nestkast geplaatst aan de Lange Jan. Misschien kan de nestkast worden verplaatst of kan een andere plek worden gevonden om te vlaggen. Gemeente en Provincie hebben afgesproken om nu eerst te kijken hoe het vogelpaar met deze maatregelen het broedseizoen doorkomt.

Reactie schrijven

Commentaren: 0