Bevrijdingsfestival Zeeland 2019 'kiezen in vrijheid'

Ondanks de lage temperatuur bezochten weer een groot aantal bezoekers het Bevrijdingsfestival Zeeland in Vlissingen.

Aan het einde van de middag arriveerden de Zeeuwse estafette lopers met het Bevrijdingsvuur op het Bellamypark in het centrum van Vlissingen. De lopers werden feestelijk onthaald door de vele toeschouwers. Daarna werd om 17.30 uur het Bevrijdingsvuur ontstoken naast het hoofdpodium. Het thema van Bevrijdingsfestival 2019 was 'kiezen in vrijheid'.

Elfde editie
Dit jaar is de elfde editie van de Bevrijdingsvuur- estafette waarbij de lopers vanuit Wageningen het Vrijheidsvuur helemaal naar Vlissingen brengen. Het is een estafette van maar liefst 220 km lang die ongeveer 17 uur duurt. De lopers lopen in vier verschillende groepen van vier personen om de beurt circa 20 kilometer. 

Zeven podia
Verspreid over zeven podia in de stad zijn de optredens heel divers. Publiekstrekkers zijn Davina Michelle, Maan, The Juke Joints, Kraak & Smaak en DJ Deepend. Martijn Fischer en DJ Curbi sluiten het festival om middernacht af. Zangeres Maan is een van de drie landelijke zogenoemde Ambassadeurs van de Vrijheid.

Kiezen in vrijheid
Het Nationaal Comité 4 en 5 mei wil hiermee aansluiten bij de viering van 100 jaar algemeen kiesrecht. Dit kwam tot uiting op het Plein van de Vrijheid aan de Spuistraat. Op het het Four Freedoms Stage werden 'peptalks over vrijheid' gegeven. Zo was er een Vrijheidscollege en konden bezoekers er speeddaten met veteranen.

Randwijklezing
Bevrijdingsdag in Vlissingen begon met de Van Randwijklezing in de Sint Jacobskerk. Dit jaar werd die uitgesproken door mensenrechtenactiviste Lilian Gonçalves-Ho Kang You die zich zorgen maakt over de huidige migratie. "Als ik nu zou moeten vluchten zal ik dan nog welkom zijn? Omdat ik op een van de grootste problemen van onze tijd de migratie, de vlucht waar ik zelf ook deel van uitmaak, steeds minder medemenselijke antwoorden zie."

Het Bevrijdingsfestival in Vlissingen is naar verhouding rustig verlopen meld 112 Vlissingen - Souburg.

Video

Reactie schrijven

Commentaren: 0