Scheldekraan teruggeplaatst op nieuwe plek aan de Jan Weugkade

Afgelopen woensdagmorgen is de giek teruggeplaatst op het onderstel.

En staat de kraan ook wel 'Torenkraan 528-01' genoemd nu weer compleet op de Jan Weugkade voor de Machinefabriek in Vlissingen. De plaatsing op de nieuwe plaats nam enkele dagen in beslag, en er werden 3 grote mobile kranen en 6 vrachtwagens ingezet. Rond 10.30 uur woensdagmorgen werd de giek verenigd met het onderstel, en was de ‘blaas’ van de Schelde bij het Museum Scheldewerf (oude verbandkamer) te horen. 

Voorbereidingen
Maandag 13 mei werd gestart met het terugplaatsen van de Scheldekraan langs het dok op de nieuwe plaats aan de Jan Weugkade. De fundering is goed uitgehard, zodat L. Timmerman & Zonen B.V. uit Middelburg kan starten met de opbouw van de kraan.

Plaatsing Scheldekraan
Dinsdag 14 mei is het onderstel teruggeplaatst op de nieuwe plaats, en een dag later werd de giek op het onderstel geplaatst. En daarmee heeft Vlissingen zijn icoon weer terug.

Tribune op de Peperdijk
Op de Peperdijk was een tribune geplaats waar de vorderingen van de opbouw te volgen waren. En werd er ook bakje koffie en thee geschonken voor de toeschouwers. 

Herkenningspunt van de stad
De circa 40 meter hoge kraan werd voornamelijk gebruikt om zware stukken te verplaatsen rondom de Dokhaven bij het bouwen van schepen. Voor veel inwoners is het een van de herkenningspunten van de stad. In 2012 werd de kraan door een van de oud - Scheldemedewerkers 'een fraai symbool van onze maritieme geschiedenis en onze positie van stad aan zee' genoemd. De kraan is in 1950 gebouwd en op 10 maart van dat jaar in dienst gesteld.

Geluidsfragment via WFM Walcheren

Video

Reactie schrijven

Commentaren: 0