· 

Publieke omroep tot 20.00 uur reclamevrij en NPO 3 regionaal

Tot 20.00 uur worden NPO 1,2 en 3 reclamevrij. Online komen helemaal geen reclames meer.

Haagse bronnen melden dat de coalitiepartijen het eens zijn over de toekomst van de publieke omroepen.
Bij de verdeling van het geld wordt het aantal leden van een omroep minder leidend. Dat betekent dat de kleinere erop vooruitgaan,ten koste van de grote omroepen. De omroepen moeten voortaan minimaal 50.000 leden hebben. Dat zou het einde betekenen van Powned.
                                       
NPO 3 regionaal
Televisiezender NPO 3 gaat ingrijpend veranderen. Daar zullen straks vrijwel alleen nog programma's van regionale omroepen te zien zijn. De zender wordt een ‘venster’ waardoor kijkers hun eigen provinciale of regionale zender kunnen zien. Er blijft wel ruimte voor vernieuwende programma-concepten van de landelijke omroep.

Compensatie door het Rijk
Het schrappen van de reclame kost in totaal 60 miljoen euro aan inkomsten per jaar. Daarvan wordt 40 miljoen euro gecompenseerd door het Rijk. De overige 20 miljoen euro moet de NPO opbrengen door te bezuinigen of meer geld te vragen aan de leden of de kabelmaatschappijen die de programma's doorgeven. Omdat de omroepen minder inkomsten kunnen vergaren met de verkoop van reclamezendtijd, schiet het Rijk te hulp. Minister Arie Slob (Media) legt 40 miljoen euro per jaar bij. De NPO zou dat extraatje dit jaar eigenlijk voor het laatst ontvangen.

NPO is niet gelukkig met de plannen
"Als dit klopt, betekent dit opnieuw een forse bezuiniging voor de Publieke Omroep", zegt een woordvoerder. "Er was al sprake van minder budget door teruggelopen reclame-inkomsten en dit plan zou betekenen dat er straks nóg minder reclame-inkomsten zijn, met als gevolg een nóg grotere bezuiniging. Dat gaat dan absoluut ten koste van goede en geliefde programma's en maakt de publieke omroep minder slagvaardig."

Reactie schrijven

Commentaren: 0