Namen omgebrachte joodse medeburgers Vlissingen herdacht met struikelstenen

Stichting Struikelstenen Zeeland heeft afgelopen donderdag 13 juni in de gemeente Vlissingen en Goes in diverse straten struikelstenen aangebracht ter nagedachtenis aan de omgekomen joodse medeburgers.

Bij de steenleggingen werd een kort het verhaal verteld en een kaddiesj of psalm uitgesproken.
Ook werden er bloemen en kleine steentjes gelegd ter nagedachtenis van de nabestaanden van de omgekomen joden in Vlissingen.
Betekenis struikelstenen
Struikelstenen (Stolpersteine) zijn kleine keien van 10 x 10 x 10 centimeter, bedekt met een bronskleurig metalen plaatje. Zij zijn bedoeld als herinnering aan de weggevoerde en omgebrachte Joden in de Tweede Wereldoorlog. De stenen worden gemaakt in Duitsland in het atelier van kunstenaar Gunter Demnig. Op elke steen is in het messing plaatje de naam, geboortejaar en plaats en datum van overlijden gestanst.

Straten in Vlissingen
Op vier plaatsen in Vlissingen herinneren struikelstenen sinds donderdagmiddag aan de Joden die hier woonden en in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Twee struikelstenen in de Lepelstraat, ter hoogte van huisnummer 7, eren Barend Bouman en zijn echtgenote Liza Noach. Het steentje bij de Nieuwendijk 10 draagt de naam van Jacob Cracau. Even verderop, ter hoogte van Nieuwendijk 54-60 liggen twee struikelstenen voor Hendrika Glazer-van der Sluis en haar dochter Mina Helena Salomé Glazer.Ter herinnering aan Jacob Willem Lourier is er een steen gelegd bij Walstraat 2.

Omdat wij nooit vergeten!
Burgemeester Bas van den Tillaar sprak de aanwezigen toe in de Lepelstraat 7. “Vandaag keren de namen van onze omgebrachte joodse medeburgers terug op de plaatsen waar zij leefden, omdat wij nooit vergeten. Via deze struikelstenen gedenken we onze omgebrachte joodse medeburgers terug op de plaatsen waar zij leefden. Het waren gewone, hardwerkende mensen, wiens leven plots werd afgebroken. Daarbij moeten we blijven stilstaan, en dat kunnen we letterlijk doen bij deze struikelstenen."

Amateurfilm van Max Peereboom over de opening van de stoffenzaak van Bouman en Noach, Lepelstraat 7 -
hoek Branderijstraat in Vlissingen (1937-1938) Bekijk via deze link de film. 

Video

Reactie schrijven

Commentaren: 0