· 

Zeeuwen wonen op relatief ruim perceel

De gemiddelde perceeloppervlakte van Nederlandse tussenwoningen is de afgelopen decennia met 29,7% gedaald.

Dit terwijl de woonoppervlakte juist met 21,1% is gestegen. Huizen worden dus steeds groter, terwijl tuinen kleiner worden. Dit geldt echter niet voor provincies als Zeeland, waar men op een relatief ruim perceel woont. Dit blijkt uit onderzoek van Regiocontainer.nl, dat kenmerken van 56.500 te koop en te huur staande woningen van grote vastgoedplatformen voor consumenten analyseerde.

Perceeloppervlakte daalt fors, woonoppervlakte stijgt
Sinds 1950 is de gemiddelde oppervlakte constant aan het dalen. In de jaren ‘50 was de gemiddelde oppervlakte 187,3m². Anno 2019 is het perceel van een tussenwoning gemiddeld nog maar 131,7m² groot. Per decennium daalt de perceeloppervlakte van tussenwoningen met 5,6%. De gemiddelde woonoppervlakte van een tussenwoning is sinds 1950 juist met 21,1% gestegen. Tussen de jaren ‘60 en ‘70 was de stijging het grootst (11,3%). Tussenwoningen die gebouwd zijn sinds 2010 zijn juist weer 7% kleiner dan woningen met een bouwjaar tussen 2000 en 2009.

Huizen groter, tuinen steeds kleiner
Om een indicatie te geven van de hoeveelheid perceeloppervlakte die wordt gebruikt voor woonruimte, is het woon/perceel-ratio berekend. De woon/perceel-ratio is sinds de jaren ‘50 flink gestegen, van 53,1% naar liefst 91,4%. De woon/perceel-ratio steeg met gemiddeld 10% per decennium. Doordat de woonoppervlakte is gestegen, is er weinig ruimte op het perceel voor een tuin. Tuinen zijn hierdoor relatief gezien steeds kleiner geworden.

Zeeuw woont op ruim perceel
In Zeeland zijn de onderzochte tussenwoningen gemiddeld 111m². De woningen zijn gebouwd op percelen met een oppervlakte van gemiddeld 181m². Daardoor is er in Zeeland relatief veel buitenruimte bij een woning: gemiddeld minstens 70m². Zeeuwen hebben dus te maken met een ‘gunstig’ woon/perceel-ratio (61,2%). Alleen in Flevoland is er sprake van een nog gunstiger ratio (59,4%).

Bekijk alle resultaten op de onderzoekspagina van Regiocontainer.nl.

Reactie schrijven

Commentaren: 0