· 

Aantal zomerinbraken in Zeeland is fors toegenomen

Het aantal zomerinbraken in Zeeland is afgelopen zomer met ruim 43 procent gestegen ten opzichte van de zomer in 2017. Op gemeentelijk niveau bestaan er ook grote verschillen in het aantal inbraken. Dit blijkt uit onderzoek van vergelijkingssite Independer, op basis van de meest recente Politiegegevens.

Trend in Zeeland haaks op landelijke ontwikkeling
In de zomermaanden juli en augustus van 2018 waren er in de provincie Zeeland in totaal 204 inbraakincidenten. Dit waren er 62 meer dan in de zomerperiode van 2017, waarin er 142 werd ingebroken. Zeeuwen hebben te maken met een stijging van 43,7%. Dit is een stijging die haaks staat op de landelijke trend; die juist een daling laat zien van 14,1%.

Gemeentelijke verschillen in Zeeland
Zeeuwen hadden vorige zomer over de gehele provincie last van 26,6 inbraakincidenten per 100.000 inwoners. De gemeente Sluis heeft te maken met de minst gunstige inbraakcijfers. Hier is het aantal inbraken per 100.000 inwoners 140. Ook in Noord-Beveland (110), Vlissingen (90) en Middelburg (70) wordt er, per 100.000 inwoners, relatief vaak ingebroken. Hulst (10) en Reimerswaal (20) hebben de beste papieren in de provincie.

Voordelen van inbraakpreventie
Het ministerie van Veiligheid en Justitie voert al jaren campagne middels het ‘Maak het ze niet te makkelijk’ initiatief. Hierbij wordt woninginbraakpreventie onder woningeigenaren en huurders geprobeerd te stimuleren. ‘’Dit doet de overheid bijvoorbeeld door te wijzen op het PKVW-certificaat en de Borg-norm; waarmee, naast veiligheidsvoordelen, ook financiële voordelen gemoeid gaan. Zo krijgen mensen die hun woning degelijk beveiligen, doorgaans korting op hun inboedelverzekering’’, aldus Rianne Veerman - verzekeringsdeskundige bij Independer.

Bekijk alle statistieken van het onderzoek in het dossier zomerinbraken van Independer.

Reactie schrijven

Commentaren: 0