Mission to Seafarers "je moet het verhaal blijven vertellen"

Afgelopen week waren we op bezoek bij het zeemanshuis Mission to Seafarers gevestigd aan de Ritthemsestraat in Vlissingen-Oost.

En hadden we een uitgebreid interview met Henk Daniëlse en pastoor Pascal Handschin die uitleg gaven over de faciliteiten die het zeemanshuis bieden aan de zeevarenden. Het huis vangt jaarlijks ongeveer 10.000 bezoekers op, voornamelijk Filipijnen, Chinezen en Russen. De mensen kunnen er terecht voor een drankje of een biljartje en kunnen gebruik van internet en TV. Als service rijdt er een busje naar de schepen om de zeevarenden te vervoeren en er is een winkeltje ingericht. Deze faciliteiten worden mogelijk gemaakt door giften uit de kerk en sponsoring van o.a. Zeeland Seaports, Damen, Verbruggen en het Loodswezen.

Hoe kunnen deze mensen naar kerk
Pascal Handschin werkt sinds 2 jaar als havenpastoor en is ook nog predikant in de regio in 2 kleine gemeente. "De naam Mission to Seafare dat verwijst naar een heel oude instelling een missionaire instelling die begonnen is in het westen van Engeland in de 2e helft van de negentiende eeuw. En de insteek was dat een pastoor die aan wal was, en schepen zag liggen in de monding van een haven, en dacht vervolgens hoe kunnen deze mensen naar kerk. Zijn oplossing hiervoor was, dan moeten we de kerk naar deze schepen toe brengen. Deze man had een eigen schip en ging hier mee naar de mensen toe. En dat is gegroeid, over die meer dan 150 jaar, en nu is de Mission to Seafarers actief in meer dan 200 havens in de hele wereld. Vooral in Australië zijn er veel en in Engeland zijn er veel maar ook in Europa in alle werelddelen zijn er haven pastoors en zijn er van deze zeemanshuizen".   Pascal Handschin.

Wat gebeurd er in een zeemanshuis
Henk Daniëlse is sinds vorig jaar oktober bestuurslid bij het zeemanshuis.“Een zeemanshuis moet je eigenlijk zien als een soort thuis voor zeelieden en je moet je voorstellen dat zeelieden vaak na een lange zeereis, soms zes tot 8 weken, en die komen dan ergens in een haven aan. En dan willen ze bij gelegenheid ook wel eens van boord. En zoeken ze een plaats waar ze even tot rust kunnen komen, en contact op kunnen nemen met het thuisfront”. Aldus Henk Daniëlse.  

“Het zeemanshuis hier in Vlissingen bestaat hier al *sinds de jaren zestig is het geopend en grondig verbouwd in 1987. En dan nog een keer in 2010 en toen is er ook een subsidie ontvangen door de Europese Unie.

Dus het is al heel lang ons zeemanshuis hier, en mensen weten ons te vinden.
En wat belangrijk is, er niet alleen voor de zeelieden zijn, maar ook het verhaal vertellen: je moet het verhaal blijven vertellen”! Zegt Pascal Handschin.

*Het zeemanshuis werd opgericht in 1966 (Flying Angel Club) en maakt deel uit van de Internationale Mission to Seafarers, het vroegere Mission to Seamen.


Foto: Pascal Handschin

Video

Reactie schrijven

Commentaren: 0