· 

Marinier verwacht geen verhuizing naar Vlissingen: "We blijven in Midden-Nederland"

DOORN - Marinier Frank Jonk denkt niet dat de verhuizing van het korps naar Vlissingen doorgaat. Dat laat de secretaris van de tijdelijke reorganisatie medezeggenschapscommissie (TRMC) weten aan RTV Utrecht.

"Ik denk dat we in Midden-Nederland blijven.  Al in 2012 is besloten dat de mariniers van Doorn naar Zeeland gaan. Maar hoewel het vertrek in 2018 gepland stond, is het proces vorige maand voor de vierde keer uitgesteld. De gemeenteraad van Utrechtse Heuvelrug wil dat de marinierskazerne in Doorn zo snel mogelijk verdwijnt zodat er huizen gebouwd kunnen worden. Als het aan Jonk ligt wordt de verhuizing helemaal afgeblazen. "Als je kijkt naar de feiten: de toenemende irreguliere uitstroom, alle mankementen aan de plannen van de nieuwe kazerne, de kosten om vanuit Vlissingen nieuwe oefeningen te gaan doen, de beperkte oefenterreinen daar.

Betere alternatieven
Al die factoren meetellende, denk ik dat ze wel betere alternatieven kunnen vinden. En dan wel centraal in Nederland, omdat dat het belangrijkste zorgpunt wegneemt. Die uitstroom heeft natuurlijk te maken met de decentrale ligging van Vlissingen." Vooral korporaals, sergeanten, luitenanten en kapiteins vertrekken. Dat zijn vaak mannen met een gezin en kinderen.

Nieuwe locaties in beeld
Als Doorn niet langer als marinierskazerne gebruikt zal worden, zouden onder meer Soesterberg en Amersfoort in beeld komen als nieuwe locatie, denkt Jonk. Daar zijn al geschikte terreinen. Voor het terrein in Doorn zal er dan een nieuwe functie worden gevonden. "Ik denk dat als we hier weggaan uit Doorn, een ander deel van de krijgsmacht er wel gebruik van wil maken. Bijvoorbeeld de KCT (Korps Commandotroepen).

Uitstel voor een jaar
Doordat de geplande verhuizing weer is uitgesteld, deze keer voor een jaar, verwacht Jonk de komende tijd geen ontwikkelingen. "Het zal het komende half jaar heel stil blijven. Anders vragen ze niet dat jaar uitstel."

Van uitstel komt afstel
Het Korps verhuist niet eerder dan 2024 van Doorn naar Vlissingen. Wat betreft Jonk komt van uitstel ook afstel. "Als je alles op een rijtje zet dan kan ik met mijn boerenverstand niet bedenken dat we alsnog naar Vlissingen gaan. Dat kan gewoon niet de uitkomst zijn van al die overwegingen." Bron: RTV Utrecht.

Dossier over de ontwikkelingen van de marinierskazerne via RTV Utrecht

Reactie schrijven

Commentaren: 1
 • #1

  Nico (zaterdag, 13 juli 2019 16:04)

  Als oud marinier denk ik dat als je alles op een rijtje zet, ik er met mijn boerenverstand niet bij kan, dat de verhuizing naar Vlissingen niet door gaat. Dat kan gewoon niet de uitkomst zijn van al die eerdere besluiten.
  Maar goed dat denk ik.
  Wellicht kun je deze vraag ook aan Sil de Strandjutter voorleggen? Die vindt er vast iets van!
  Ps; het beste komkommernieuws blijkt vaak een bericht over een komkommer te zijn. �