Onderwagen Stoomhijskraan Schelde 38 bijna klaar

De onderwagen van de voormalige stoomhijskraan in 1946 gebouwd bij scheepswerf De Schelde is op een paar kleine dingen klaar voor gebruik.

Het is een tijdje stil geweest maar schijn bedriegt, de vrijwilligers hebben heel werk verricht met het restaureren van de Stoomhijskraan, die in 2015 door Wesley Sekewael gered werd van de shredder. Een prachtig stuk historische techniek is weer in volle glorie hersteld staat te lezen op de FB pagina van Stoomkraan Schelde 38. De verwachting is dat assembleren van de kraan dit jaar plaats gaat vinden. De reconstructie vindt plaats in de oude Machinefabriek. De Stoomhijskraan Schelde 38 zal uiteindelijk een plaats krijgen nabij het museum Scheldewerf aan de Willem Ruijsstraat op de rails die daar nog ligt. Maar voordat het zover is moet de gemeenteraad en andere betrokken instanties hier nog wel haar zegen over geven.

Renovatie van stoomhijskraan Schelde 38 beloond met geldprijs
De redding en de renovatie van de stoomhijskraan Schelde 38 is zo bijzonder en geslaagd dat het project de Stimuleringsprijs 2019 kreeg op 4april (de prijs een bedrag van 10.000 euro) van het Prins Bernhard Cultuurfonds Zeeland. Het project begon in 2015 met ‘een bijzondere en geslaagde reddingsoperatie van een uniek exemplaar industrieel erfgoed’, motiveert het cultuurfonds de prijs. ,,Wat volgde was een restauratie in etappes volgens een gedegen planning, met als uitgangspunt zoveel mogelijk gebruik van originele onderdelen. Een grote groep vrijwilligers, waaronder veel gedreven oud-Scheldemedewerkers, zette zich ervoor in.” De prijs is bedoeld voor de laatste stap van de restauratie. Het cultuurfonds hoopt dat de restauratie van de Schelde 38 een ‘blijvende bijdrage levert aan het maritieme erfgoed en karakter van Vlissingen en het Scheldekwartier in het bijzonder’.

Maarten van Rossem beschermheer Stoomhijskraan Schelde 38
Met historicus en televisiepersoonlijkheid Maarten van Rossem heeft Wesley Sekewael zijn gedroomde 'beschermheer'. Sekewael sprak Van Rossem in het Spoorwegmuseum en nam daar een promotiefilmpje op. In dat filmpje prijst Van Rossem, met een schaalmodel van de kraan in zijn hand, de renovatie en terugplaatsing van de kraan aan.

Er zijn nog maar twee van die stoomhijskranen over, waarvan er één nog opnieuw moet worden opgebouwd. Het feit dat deze kraan door de werf De Schelde zelf is ontwikkeld, maakt het nog interessanter voor Vlissingen om weer een werkend exemplaar op het voormalige Scheldeterrein te laten zien." Als de stoomkraan op het Scheldeterrein verrijst, belooft Van Rossem dat hij, 'geheel gratis', een lezing over stoommachines houdt in Vlissingen. 

Reactie schrijven

Commentaren: 2
 • #1

  Arno (vrijdag, 26 juli 2019 18:44)

  Zou erg jammer zijn als van Rossem aanwezig is.

 • #2

  lucien van Hootegem (woensdag, 08 januari 2020 14:10)

  Laat die ouwe brompot toch komen. Kunnen we nog eens om hem lachen.
  Een ware publiekstrekker.