Op bezoek bij museumschip ex Hr.Ms Mercuur 'de machinekamer'

Ook tijdens de vakantieperiodes gaan de restauratie werkzaamheden gewoon door aan het museumschip ex Hr.Ms Mercuur.

Geregeld gaan we aan boord van het schip om de vorderingen van de restauratie via videobeelden vast te leggen. Speciale aandacht deze keer voor de machinekamer, de ruimte waarin het ‘ronkende hart’ van het schip staat verankerd, al zal het ronken niet meer te horen zijn. In deze ruimte staan diverse motoren en pompen opgesteld. De hoofdmotor een G.M.C. Dieselmotor 8 cilinder 800 pk uit 1954 zorgde voor de aandrijving van de schroef. En een motor voor het opwekken van de spanning die nodig was voor het mijnenvegen, daar waren honderden ampères voor nodig. Voor het elektrische gedeelte staan diverse schakelkasten opgesteld, en van hier uit werd zeg maar alles geregeld en bediend zoals de stroomvoorziening van het schip. De pompen die opgesteld staan in de machinekamer waren nodig voor het oppompen van zeewater, diesel en zware stookolie.

Ziekenboeg
Aan het einde van ons bezoek namen we een kijkje in de ziekenboeg die uitgerust is met een apotheek en een tandartsstoel die onze speciale aandacht trok. In deze ruimte ook een aantal kooien voor degene die goed ziek waren, en niet aan de dagelijkse beslommeringen konden deel nemen konden hier uit zieken.

Beeldschermen
Er zijn 2 grote beeldschermen aangebracht in diverse ruimtes op het schip waarop beelden te zien zijn van de overdracht en de restauratie van het schip. Ook zijn er plannen om het museumschip via interactieve beelden te gaan presenteren, maar daar moeten dan wel de financiële middelen voor zijn om dit te realiseren.

Buitenkant van het schip aanpakken
De mast staat in de steigers en zal worden voorzien van een nieuwe laklaag. Een aantal vrijwilligers is gestart met het aanpakken van de buitenkant van het schip. Eerst zal een grondverf worden aangebracht en daarna zal het schip worden afgelakt. Het zal nog een jaar of drie duren voordat het Museumschip ex Hr.Ms Mercuur volledig gerestaureerd is en afgemeerd zal worden in het Dok van Perry.

Het schip is te bezichtigen op maandag en donderdag van 11.00 tot 16.00 uur

Reactie schrijven

Commentaren: 0