Onthulling monument met namen van 69 omgekomen geallieerden in Vlissingen

Op 30 augustus 2019 om 16.00 uur organiseert De Stichting Oorlogsjaren in Vlissingen de onthulling van de namen en regimenten van 69 omgekomen geallieerden bij de bevrijding van Vlissingen, locatie Uncle Beach aan de Oranjedijk in Vlissingen.

Een vertegenwoordiger van de Britse overheid zal de onthullingshandeling verrichten door contact te zoeken met een voor Uncle Beach gelegen Britse mijnenveger. Na een saluut van het schip zullen een groep burgers meehelpen de namen, over 20 meter aangebracht, te onthullen. De namen worden door de vertegenwoordigers van de landen opgelezen. De Koninklijke Harmonie Ons Genoegen zal de verschillende volksliederen spelen. Speciaal, volgens de traditie, brengen de Schotten voor deze ceremonie een Piper met escorte mee.

Monument
Dit monument met de namen van de omgekomen geallieerden is tot stand kunnen komen door diverse belangrijke giften van bedrijven en stichtingen, de gemeente Vlissingen en een aantalsympathisanten onder wie burgers van Vlissingen.Het idee voor het aanbrengen van een Roll of Honour en de slogen ‘ Each name is a cry for peace’/ Elke naam is een schreeuw om vrede is van de voorzitter van de stichting OiV, Jaap Ventevogel. Het ontwerp is van de Vlissingse kunstenaar Hans Bommeljé. “Elke naam is een schreeuw om vrede”; Met dit motto wil de Stichting tot uiting brengen dat het offer van de gevallenen ook betekenis heeft voor het heden en de toekomst.

Operatie Infantuata I
De amfibische landing in Vlissingen werd door de geallieerde troepen aangeduid als
'Operation Infatuate I'. Na inleidende beschietingen van de artillerie staken de eerste geallieerden in de vroege morgen van 1 november 1944 vanaf een bruggenhoofd in Breskens over naar Vlissingen. Dit alles onder zwaar mortiervuur. De troepen stonden onder bevel van luitenant-kolonel Robert Dawson. De geallieerden noemden het landingsstrand bij de Oranjemolen Uncle Beach. Vanuit dit gebied veroverden de commando’s stap voor stap de frontstad op de Duitse bezetters. Heftig waren soms de man tot man gevechten. Velen zonder veel slaap en rust vochten zich door de gefortificeerde binnenstad uiteindelijk op de derde dag naar het Duitse hoofdkwartier in Grand Hotel Brittannia. Hier gaven de Duitsers zich in de late middag over, na heldhaftige daden van de soms licht bewapende geallieerden. De 69 omgekomen vaak jonge slachtoffers waren Schotse, Britse en Franse militairen en werden eerst tijdelijk in Vlissingen begraven en in 1946 grotendeels overgebracht naar de
militaire begraafplaats in Bergen op Zoom.

Reactie schrijven

Commentaren: 0