Herdenking geallieerde soldaten bij bevrijding Vlissingen

Op vrijdag 30 augustus gaat een lang gekoesterde wens van de Stichting Oorlogsjaren in Vlissingen in vervulling; de ceremoniële onthulling van de zogenaamde Roll of Honour.

De 69 namen van meestal jonge mannen die eervol gestorven zijn in de 3 daagse strijd in Vlissingen voor onze vrijheid krijgen een permanente plek op de muur van het bastion bij Uncle Beach. De ceremonie start met een vertrek vanuit de ontvangsthal van Damen Schelde Naval Shipbuilding, Willem Ruysstraat 99, in Vlissingen. De buitenlandse gasten, Zeeuwse oud- commando's, Zeeuwse veteranen, Commando's uit Roosendaal lopen samen met de burgemeester en het bestuur van de stichting, naar Uncle Beach met begeleiding van een aantal leden van Inter Scaldes Pipes & Drums. Belangstellende burgers zijn van harte uitgenodigd om zich hier ook bij aan te sluiten.

Onthulling en kranslegging
Om 16.00 uur wordt de ceremonie geopend door het Schelde Loodsenkoor dat hiervoor toepasselijke liederen heeft uitgezocht. Er vindt op een bijzondere wijze een onthulling plaats met 20 vrijwilligers waaronder enkele jongeren. De Schotse piper van het regiment zal de ceremonie van de onthulling begeleiden volgens de traditie van de Scotts. De vertegenwoordigers van de landen Canada, UK, Frankrijk en Vlissingen zullen een krans leggen. Op gepaste wijze staan we stil bij november 1944. De last post zal natuurlijk klinken en na de stilte zal de Koninklijke Harmonie Ons Genoegen de 4 volksliederen spelen. De ontmoeting met nabestaanden van de militairen vindt plaats met de herdenking op 26 oktober. Zij hebben aangegeven onder de indruk te zijn wat we in Vlissingen voor hun vaders en grootvaders willen doen; opdat ze niet vergeten worden.

Vlootschouw Vlissingen
Vlissingen beleeft weer een vlootschouw op zaterdag 31 augustus, te zien vanaf de boulevards Bankert, de Ruyter en de Groene Boulevard. Nu geen imposante zeilschepen maar wel enkele interessante marineschepen van de geallieerde landen die meedoen aan de nationale herdenking van 75 jaar Slag om de Schelde. Rond het middaguur (exacte tijd is nog niet vrijgegeven) zullen de schepen in het zicht van de fotocamera's verschijnen alvorens ze oversteken naar Terneuzen. Een eresaluut aan Vlissingen dat beantwoord wordt door schietvereniging de Fles.

Fotowedstrijd
In samenwerking met Foto Verschoore, de VOC en Stichting Oorlogsjaren in Vlissingen is een fotowedstrijd uitgeschreven. Aan u de taak om een mooie, bijzondere of opvallende foto te maken van het thema "Vlootschouw". Stuur hem in naar info@ oorlogsjarenvlissingen.nl tot uiterlijk 7 september. Zaterdag 14 september wordt de uitslag bekend gemaakt bij Foto Verschoore, Walstraat 109 - 111 in Vlissingen. De winnende foto wordt ingelijst aan de winnaar overhandigd in een formaat van 50 x 70 cm. Voor 10 troostprijzen is er een mok met hun foto hierop afgedrukt.

Reactie schrijven

Commentaren: 0