Onthulling monument Roll of Honour op Uncle Beach met 69 namen van omgekomen geallieerden

Het monument met de namen en regimenten van 69 omgekomen geallieerden bij de bevrijding van Vlissingen werd vrijdagmiddag 30 augustus onthuld.

De onthulling, georganiseerd door Stichting Oorlogsjaren in Vlissingen, vond plaats bij Uncle Beach aan de Oranjedijk. Met het motto "Elke naam is een schreeuw om vrede" wil de Stichting tot uiting brengen dat het offer van de gevallenen ook betekenis heeft voor het heden en de toekomst.

Ook wij kunnen onze vrijheid weer verliezen
“We denken dat we veilig zijn maar het tegendeel is waar, militair geweld in landen om Europa heen en politiek extremisme in de vrije westerse wereld steken de kop weer op. Integratie van landen en volkeren in samenwerkingsverbanden die plaatst, maakt voor desintegratie ook wij kunnen onze vrijheid weer verliezen. Het is de verantwoordelijkheid van onze generatie om daar juist mee om te gaan!” Aldus Jaap Ventevogel voorzitter van Stichting Oorlogsjaren in Vlissingen.         

Roll of Honour op Uncle Beach
Deze ‘Roll’ bevat de namen van meer dan zestig in Vlissingen tijdens de bevrijding gesneuvelde geallieerde militairen. Het overgrote deel was afkomstig uit het United Kingdom. Voor deze datum is gekozen, omdat een Engelse delegatie in onze regio aanwezig was om deel te nemen aan de plechtigheden in Terneuzen voor de herdenking van 75 jaar Bevrijding van Nederland. In totaal kwamen er 69, vaak jonge soldaten uit Schotland, Groot-Brittannië en Frankrijk om het leven. Zij werden eerst tijdelijk in Vlissingen begraven. Daarna zijn zij in 1946 grotendeels overgebracht naar de militaire begraafplaats in Bergen op Zoom.

Operation Infatuate I
Tijdens de operatie, ook wel Operation Infatuate I genoemd, staken de eerste geallieerden in de vroege ochtend van 1 november 1944 vanaf een bruggenhoofd in Breskens over naar Vlissingen. Dit gebeurde onder zwaar mortiervuur. Het landingsstrand werd Uncle Beach genoemd. Vanuit dit gebied veroverden de commando's stap voor stap de frontstad. Op de derde dag vielen de geallieerden het Duitse hoofdkwartier in Grand Hotel Brittannia binnen. Daar gaven de Duitsers zich in de late middag over.

Overtocht van Breskens naar Vlissingen
Burgemeester Bas van den Tillaar gaf tijdens zijn toespraak aan hoe op de eerste november kort na 4.00 uur ‘s ochtends de manschappen in de landingsvaartuigen onder een hels brandende hemel de overtocht van Breskens naar Vlissingen maakten. Naast de geallieerde verliezen waren er veertig Vlissingers die na de landing hun leven verloren, memoreerde hij. Premier Winston Churchill redde de stad van de totale vernietiging. Hij blokkeerde plannen om de sleutelstad aan de Schelde plat te bombarderen.

Namen opgelezen tijdens de onthullingsceremonie
64 Britten, 5 Fransen. Hun namen werden vrijdag bij de onthullingsceremonie opgelezen door brigadier B. Wrench van het Royal Regiment of Scotland en kolonel J.E. Bruneau, de attaché voor defensie van de Franse ambassade in Den Haag. Kolonel Bruneau riep de 180 Franse commando’s in herinnering die samen met Noorse, Belgische, Britse, Belgische en Nederlandse militairen de Duitse bezetter verjoegen uit de stad en voor de vrijheid de prijs betaalden met de levens van jonge mannen. En hij stond stil bij de Duitse gesneuvelden, “want die hadden ook een vader en moeder die om hen treurden”.

Totstandkoming van het monument
Het monument is tot stand gekomen door diverse giften van bedrijven, stichtingen, de gemeente Vlissingen en een aantal sympathisanten. Het idee voor de Roll of Honour en de slogan 'Elke naam is een schreeuw om vrede' komt van voorzitter Jaap Ventevogel van de stichting Oorlogsjaren Vlissingen. Het ontwerp is van De Vlissingse kunstenaar Hans Bommeljé.

Video

Reactie schrijven

Commentaren: 0