· 

Onwettelijk: 1 op de 3 Zeeuwse gemeenten heeft gratis huwelijk alleen voor eigen inwoners

Van alle Zeeuwse gemeenten, houdt 1 op de 3 zich niet aan de wet voor het gratis huwelijk.

In Hulst, Noord-Beveland, Reimerswaal en Tholen is gratis trouwen enkel voor eigen inwoners mogelijk, terwijl het uitsluiten van bruidsparen niet mag. Dit en meer blijkt uit onderzoek van trouwplatform ThePerfectWedding.nl naar het aanbod van gratis huwelijken in alle 355 Nederlandse gemeenten.
Ronald Zijlstra van de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken onderschrijft dat wat de gemeenten doen niet is toegestaan. Toch begrijpt hij dat gemeenten beperkingen opleggen aan gratis trouwen: “Sommige gemeenten krijgen zo veel verzoeken binnen, dat er steeds minder mogelijkheden zijn voor bijvoorbeeld mensen die de kosten moeilijk kunnen opbrengen.”

Twee maanden wachttijd in Zeeland
In Zeeuwse gemeenten is de gemiddelde wachttijd voor een gratis huwelijk ongeveer twee maanden (67 dagen). Zeeuwen hoeven daarmee minder lang te wachten dan elders, want het landelijk gemiddelde is 79 dagen.
In de gemeenten Schouwen-Duiveland en Middelburg loopt de wachttijd op tot ruim 150 dagen, bijna een half jaar. In Sluis is geen wachttijd voor het gratis huwelijk. Wel moeten bruidsparen rekening houden met de wettelijk verplichte ondertrouwperiode van twee weken.

Alle onderzoeksresultaten zijn te bekijken op: https://www.theperfectwedding.nl/trouw-feestlocaties/gratis-trouwen-nederland

Reactie schrijven

Commentaren: 0