· 

SCP: woningeigenaren lopen nog niet warm voor aardgasvrij wonen

Aardgasvrij wonen: we willen wel, maar we doen er nog weinig aan. Dat concludeert het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in een rapport.

De meeste mensen leggen zich grotendeels neer bij het besluit van het kabinet om over te gaan op woningen die niet meer op aardgas zijn aangesloten, maar gaan niet zelf over tot actie, staat in het rapport.
Woningeigenaren maken zich vooral zorgen over de betaalbaarheid en het effect van maatregelen, en zijn onzeker over het overheidsbeleid en het gebrek aan kennis over de technieken die aardgas moeten vervangen. Daardoor worden mensen terughoudender, concludeert het SCP.

Consumenten kiezen voor elektrisch koken
Uiterlijk in 2030 moeten 1,5 miljoen woningen van het gas af zijn, staat in het Klimaatakkoord. In de periode daarna, tot 2050, moeten alle ongeveer 7 miljoen woningen zonder aardgas voor verwarming en koken kunnen. Vorige maand kwam naar buiten dat wel steeds meer consumenten kiezen voor elektrisch koken in plaats van koken met een gasfornuis. Vorig jaar was bijna driekwart van de verkochte kookplaten elektrisch, blijkt uit onderzoek van Natuur en Milieu, die samen met drie netbeheerders keek naar de verkoopcijfers van onder meer kookplaten. Nog maar 27 procent van de kopers koos voor koken op gas. Volgens Rob van Tilburg, directeur Programma's Natuur en Milieu, heeft Nederland in de keuken de wissel gemaakt. "In de keuken heeft de omslag plaatsgevonden: Nederlanders kiezen voor elektrisch, aardgas is uit", zei hij toen.

Als verwarmingstechniek in huizen maakt de warmtepomp de sterkste groei door: vorig jaar werden er 108.000 warmtepompen verkocht, een groei van 27 procent ten opzichte van 2017. Toch blijft de gasgestookte hr-ketel het populairst met 430.000 verkopen.

Reactie schrijven

Commentaren: 0