· 

Tweede Kamer slaat alarm over krapte op stroomnet

In grote delen van Nederland is het stroomnet niet zwaar genoeg om alle zonnepanelen op aan te sluiten. Daardoor lopen de doelen van het Klimaatakkoord gevaar.

De Tweede Kamer wil dat er met spoed meer netcapaciteit komt. Van Groningen en Drenthe was al bekend dat aan de groeiende vraag naar aansluiting van zonnepanelen op het stroomnet niet kan worden voldaan. Nu blijkt dat de netbeheerders ook problemen voorzien in Overijssel, Noord-Brabant, Limburg, Friesland, Flevoland, Zeeland, de kop van Noord-Holland, delen van Gelderland en Zuid-Holland.

Noodklok geluid
Het hele Nederlandse stroomnet kreunt. Tennet, verantwoordelijk voor het transport van hoogspanning, luidde begin deze maand al de noodklok. Volgend jaar al komt het in zeven van zijn hoogspanningsstations in Noord-Holland in de knel. Ook bij de stroomproductie wordt het moeilijk, zeker nu in Amsterdam afvalcentrale AEB nog maar 30 procent van zijn stroomcapaciteit levert en de Hemwegcentrale over vijf jaar dicht moet.

Rem op nieuwe zonneparken
En dan zijn ook de stroomkabels op. Netbeheerder Enexis, actief in Noord-­Nederland, Brabant en Limburg, komt acuut 39 ­kilometer tekort. Door het aanstaande ­gasverbod en de enorme groei van het aantal nieuwe wind- en zonneparken is de vraag naar ­kabels zo groot dat fabrikanten niet voldoende kunnen ­leveren. Alliander zegt nog rond te komen, maar wil wel een rem op de komst van nieuwe zonneparken. “Zon- en windparken schieten als paddenstoelen uit de grond, vooral in gebieden waar weinig mensen wonen, de grond goedkoop is en letterlijk dunne kabels liggen die de benodigde capaciteit niet hebben.”

Discussie
,,Wij investeren de komende jaren maximaal in uitbreiding van het elektriciteitsnet’’, zegt Jurjus. ,,Dat kost de samenleving miljarden, betaald door huishoudens en bedrijven via de energierekening. Maar als een producent van schone energie nu bijvoorbeeld een zonnepark aanlegt, betaalt die alleen aansluitkosten. Hij betaalt niets voor het gebruik van het net.’’ Jurjus wil dat er ook beter wordt nagedacht over de locaties van zonneparken.

Reactie schrijven

Commentaren: 0