· 

'Frits - Een retour Vlissingen-Berlijn-Vlissingen van een dwangarbeider in de Tweede Wereldoorlog'

Baarn - Jos Weijens uit Baarn vertelt het verhaal over een levenslustige jongen tijdens de Tweede Wereldoorlog. 'Frits - Retourtje Vlissingen-Berlijn-Vlissingen van een dwangarbeider' is gebaseerd op echte brieven van een twintigjarige jongen die tijdens de oorlog als dwangarbeider in Duitsland kwam en binnen drie maanden om het leven kwam.

Dit indrukwekkende boek wordt sinds 6 september uitgegeven door Uitgeverij Boekscout. Hoe kwam een levenslustige jongen van twintig jaar, met een veelbelovende toekomst, als vierde generatie in een mooi familiebedrijf in juwelen en horloges, in oorlogstijd in Berlijn terecht? Wat dreef hem om niet onder te duiken, zoals z’n oudere broer?

Waardoor kwam deze gediplomeerde horlogemaker/graveur als dwangarbeider terecht op een station in de Duitse hoofdstad? En waardoor kwam hij binnen drie maanden na aankomst te overlijden?
Dit boek beschrijft, mede aan de hand van zijn brieven naar huis, de korte weg die naar Frits z’n dood leidde. En de lange weg die z’n vader ging om hem weer thuis in Vlissingen te brengen.

Over de auteur
Jos Weijens, oorlogskind en laatbloeier. Altijd al een enthousiaste verhalenverteller, ontdekte op z’n vijfenzeventigste het plezier van boeken schrijven. Frits is z’n vierde boek. Het verhaal van Frits ‘schreeuwde’ om te worden opgeschreven, maar de familie kwam maar moeilijk met de pijnlijke gegevens over de brug. Toen de laatste telg uit gezin van Frits was overleden kwam er een enveloppe met brieven en een uitvoerig handgeschreven reisverslag boven water. Of Jos daar wat mee kon? Met Frits heeft hij een monumentje opgericht voor een jongen die nu bijna honderd zou zijn geweest, maar door het toedoen van een misdadig regiem nog niet eens één maand volwassen mocht zijn.

Boekgegevens
Titel: Frits - Retourtje Vlissingen-Berlijn-Vlissingen van een dwangarbeider
Auteur: Jos Weijens
Verschijningsdatum: 06-09-2019
Aantal pagina's:180
ISBN: 9789463895712
Geïllustreerd: ja
 
Verkoopprijs: € 20,50
Uitvoering: Paperback

* inclusief kosteloze verzending in Nederland en België

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    L. Speckens (dinsdag, 17 december 2019 18:48)

    Als regelmatige bezoeker van graven van familie op het kerkhof te Vlissingen kom ik vrijwel altijd langs het graf van Frits. Ik vroeg me daarbij af hoe het kwam dat een jongen die in het hart van de 2e WO was gestorven in Berlijn, zoals de steen vermeldt, toch in Vlissingen werd begraven.
    Nu heb ik het antwoord gevonden in een vlot en meeslepend geschreven boek. Ik las het in één ruk uit.
    Een aanrader derhalve.