‘Vrede verbindt over grenzen’ Vredesweek 2019

De jaarlijkse Vredesweek komt er aan, van 21 t/m 29 september, zoals het geïnitieerd is door de landelijke organisatie PAX.

Samen met de PAX-Ambassade van Vrede Vlissingen is een  programma samengesteld met activiteiten, waarin het centrale thema “Vrede verbindt over grenzen” tot uiting komt. Zie ook hieronder de berichtgeving over dit thema. De Vredesweek begint met zaterdag 21 september, de Internationale Dag van de Vrede. En zal beginnen om 14.30 uur met een Walk of Peace, oftewel een Vredeswandeling, in Middelburg. Vanuit de Turkse Moskee “Yildirim Beyazit” (inloop vanaf 14.00 uur) wordt er gelopen, waar ook de finish is.

Om 16.00 uur wordt de Vredesweek officieel geopend door twee wethouders: de Middelburgse wethouder, mevr. Carla Doorn en de Vlissingse wethouder, mevr. Els Verhage. Daarna is er een gezellig samenzijn met een hapje en een drankje. Om 18.30 uur kunt u aanwezig zijn bij een film op het Filmfestival Film By The Sea in Vlissingen, waar de film “De Zwaluwen van Kabul” (The Swallows of Kabul) wordt vertoond, over de situatie in Afghanistan, met o.a. de Taliban. Voor het overige programma verwijzen we u naar de website www.vredesweekwalcheren.nl. Of bezoek de Facebookpagina: Vredesweek Walcheren.


Thema 2019: “Vrede verbindt over grenzen”

In tijden dat de Amerikaanse president Trump praat over het bouwen van een grensmuur en Europa de buitengrenzen steeds meer sluit voor vluchtelingen, kiest PAX als thema van de Vredesweek 2019: ’Vrede verbindt over grenzen’. Het thema nodigt uit om de grenzen op te zoeken en te onderzoeken. Want aan de andere kant van de grens wacht vaak een wereld aan ontmoetingen en mogelijkheden. Veel mensen leven steeds meer in de eigen bubbel, en spreken steeds minder mensen uit andere bubbels. Polarisatie ligt dan op de loer.

En dat terwijl vreedzaam samenleven met mensen uit andere bubbels en verschillende culturen goed mogelijk is. Elke dag zetten vele duizenden mensen in heel Nederland zich in voor een inclusieve samenleving. De groeiende groep wandelaars die meedoen met de Walk of Peace brengen hiermee zelf hun verlangen naar vrede in de praktijk. Onze samenleving heeft behoefte aan deze mensen, die bereid zijn om uit hun comfortzone te stappen. Die laten zien dat er een alternatief is, een antwoord op polarisatie.

Als je op een constructieve manier conflicten oplost, krijg je nieuwe manieren van samenleven. De beste manier om dat te doen? Ontmoetingen… met elkaar praten dus. Nee, dat is niet soft, dat is hard werken. Soms komen er namelijk pijnpunten op tafel. En ja, soms zijn er momenten dat je een lijn moet trekken, een grens. Bijvoorbeeld om duidelijk te maken dat het fout is om geld te verdienen aan controversiële wapens die menselijk leed veroorzaken. Of dat het noodzakelijk is om op te komen voor slachtoffers van armoede en onrecht.
Lees meer over het thema op: www.vredesweek.nl.

Reactie schrijven

Commentaren: 0