Geen hulp meer aan dieren via de Dierenambulance in Vlissingen

Met ingang van maandag 16 september 2019 stopt de dienstverlening via de Dierenambulance in de gemeente Vlissingen.

Dit is de uitkomst van de vergadering besluitenraad die afgelopen donderdagavond plaats vond via de raadsvergadering. De meerderheid van de gemeenteraad van Vlissingen bleef op het standpunt staan dat subsidie voor een Dierenambulance 'geen wettelijke taak’ van een gemeente is. Voorafgaande aan de besluitenraad donderdagavond nam Regiomanager Zuid Nita Kramer van de Dierenbescherming als inspreker het woord, en betoogde zij dat de Dierenbescherming en de Dierenambulance twee verschillende instellingen zijn. “Het kapitaal van de Dierenbescherming is onder meer nodig voor (achterstallig) onderhoud van onderkomens door het hele land. Na zes jaar overleg weigert Vlissingen echter nog steeds over de brug te komen. Elf andere Zeeuwse gemeenten (Schouwen heeft een eigen dierenambulance) en betalen een bijdrage met uitzondering van Vlissingen”.

Wethouders en raadsleden aan het woord
Na de inspreker Nita Kramer van de Dierenbescherming, kwamen vervolgens de wethouders en de raadsleden aan het woord om hun mening hier over te verwoorden tijdens de raadsvergadering/besluitenraad die voor gezeten werd door Burgemeester Bas van den Tillaar. Frances Oreel (PvdA) waarschuwde als initiatiefneemster van een motie van vijf coalitiepartijen om wel subsidie te geven dat het stoppen van de Dierenambulance Vlissingen meer kost. Kramer denkt dat Oreel gelijk heeft maar ziet geen nut in een gesprek met wethouder Els Verhage als de Dierenambulance ‘om niet’ moet blijven rijden in Vlissingen. Vanaf 16 september stopt de hulpverlening aan dieren in de gemeente Vlissingen!

Verslag van de raadsvergadering/besluitenraad
Het volledige verslag is terug te beluisteren via deze link!

Reactie schrijven

Commentaren: 5
 • #1

  A.Nossin (zaterdag, 14 september 2019 09:03)

  Wordt tijd dat ik zelf mag beslissen waar mijn belasting geld heen gaat. Minder zemelaars in de politiek en goede zorg voor dieren die gemiddeld lijden door toedoen van de mens..

 • #2

  L. Boom (zaterdag, 14 september 2019 11:46)

  1 woord: Schandalig!

 • #3

  Theo (zaterdag, 14 september 2019 12:55)

  De gemeente heeft de morele plicht en wat moet de burger nu dan doen, zelf afmaken?!

 • #4

  Jan Verdam (zaterdag, 14 september 2019 13:36)

  Volgens mij werkt de dierenbescherming met donateurs, ook diegene die in Vlissingen wonen. Het is zeer nobel van de vrijwilligers om met de dierenambulance op pad te gaan en waar nodig hulp te verlenen, dit is immers de basis van de dierenbescherming. Het verzorgen van een dierenambulancedienst is wettelijk gezien geen publieke taak. Voor mensen is dit wel het geval en wordt deze dienst vergoed vanuit de zorgverzekering. Ook voor huisdieren kan men een zorgverzekering afsluiten van waaruit deze kosten vergoed kunnen worden. Het houden van een huisdier is een bewuste keuze. Naast de liefde en vriendschap die dit oplevert kost een huisdier ook geld. Dit hoeft niet afgewimpeld te worden voor rekening van de gemeente en hoort nu eenmaal bij de zorgplicht voor een huisdier. Het feit dat men met de dierenambulance niet meer actief zal zijn in Vlissingen gaat er bij mij niet in. Druist in tegen de principes van de organisatie als de dierenbescherming en de verplichting tegenover de leden.

 • #5

  Yvette (zaterdag, 14 september 2019 20:36)

  Belachelijk!! Lekker stoppen met het betalen van gemeenschappelijke belasting. Wat kost een Dierenambulance nou? Geef die mensen 2500,- per maand en ze hebben genoeg, want het draait volledig op vrijwilligers. De rest van het inkomen kunnen ze via huisdiereigenaren krijgen. 2 mensen de bijstand uit en je hebt het, onzinnig gedoe altijd met die vieze geldwolven