Nieuwbouw Ørsted onderhoudsbasis en kades voor windpark Borssele 1 en 2 op schema

North Sea Port is begin dit jaar in april gestart met de bouw van een kade en enkele steigers voor het Deense Ørsted.

Windparkbouwer Ørsted heeft onlangs de keuze gemaakt om zich definitief in de Buitenhaven in Vlissingen te vestigen. De bouw verloopt voorspoedig, aannemer Cordeel is in december gestart met de bouw van de onderhoudsbasis van de Deense groene energiereus. Het gebouw nadert inmiddels zijn voltooiing en er wordt hard gewerkt aan de aanleg van de kades en de aanlegsteigers. De kade heeft een lengte van 100 meter. Het plateau krijgt ook 2 drijvende steigers met afmeer voorzieningen voor 4 schepen om personeel en materiaal voor de windmolenparken op zee te vervoeren. Het werk wordt uitgevoerd door Aannemingsbedrijf De Klerk uit Werkendam. Als alles volgens schema verloopt, zijn de werkzaamheden eind dit jaar klaar.

Buitenhaven Vlissingen
Op de locatie in de Buitenhaven komt een kantoor en een opslag. Vanuit daar vertrekken ook nog eens vier boten iedere dag van en naar windpark Borssele 1 en 2. Op die manier kunnen medewerkers en materieel naar de windturbines op zee worden vervoerd. Overigens geldt dat niet voor de windturbines zelf. Die worden in Duitsland geproduceerd en vanuit daar rechtstreeks naar de locatie op zee gebracht.                  
 

Een impressie van de onderhoudsbasis van Ørsted (foto: Ørsted)
In totaal brengt de onderhoudsbasis werkgelegenheid met zich mee voor de komende 25 jaar voor zo'n vijftig tot honderd mensen. En daarnaast kan de bouw van de basis ook nog werk opleveren. Het windpark, ruim 22 kilometer uit de Walcherse kust, heeft een vermogen van 752 Megawatt. Dat is groene stroom voor één miljoen huishoudens.

Video archiefbeelden eerste paal

Reactie schrijven

Commentaren: 0