15 jaar later nog altijd Hyves-profielen online!

Vijftien jaar na de oprichting van Hyves staan er nog altijd gegevens van zo’n 9 miljoen gebruikers online, terwijl de website al 6 jaar offline is.

Archiefwebsite Archive.org sloeg de pagina’s op, die individuele gebruikers niet zo makkelijk kunnen laten verwijderen. Dat ontdekte VPNGids.nl tijdens een online onderzoek
Ook pagina’s van andere sociale media worden ‘geïndexeerd’ door Archive.org, zoals Instagram, Twitter en Facebook. Profielen die door gebruikers later op privé werden gezet, of berichten die werden verwijderd, zijn vaak toch terug te vinden via de Wayback Machine, de zoekmachine van het archief.

Archive.org behoort profiel op verzoek te verwijderen
Social media-gebruikers zijn de regie over hun vroegere profielpagina en berichten kwijt. Archive.org geeft zelf aan dat alleen een website-eigenaar voor een volledige website een verwijderingsaanvraag kan indienen bij de organisatie. Maar omdat Archive.org Europese persoonsgegevens verwerkt, moet de website zich houden aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Dit betekent dat gebruikers van wie sociale media-profielen zijn gearchiveerd, het recht hebben op inzage en verwijdering van hun persoonlijke gegevens.

Verwijderingsverzoek indienen
Om een profielpagina te laten verwijderen, kan men een schriftelijk verzoek bij het Archive Team indienen. Archive.org lijkt echter nog geen prioriteit aan het verwerken van die verzoeken te geven. Het afgelopen half jaar zocht VPNGids.nl contact met het Archive Team over het verwijderen van profielpagina’s, maar een reactie bleef uit. Noud van Gemert, advocaat gespecialiseerd in cybercrime, geeft aan wat men kan doen als Archive.org een profiel online houdt: “Als niet aan het verzoek wordt voldaan, kan iemand een klacht bij de Autoriteit Persoonsgegevens indienen. Er staan vrij hoge boetes op het overtreden van deze regels.”

Controleren welke sociale media-profielen terug te vinden zijn? Kijk hier:
https://www.vpngids.nl/nieuws/hyves-waar-zijn-onze-gegevens-gebleven/

Reactie schrijven

Commentaren: 0