· 

Verhuizing marinekazerne Doorn al weer uitgesteld

DOORN - De verhuizing van de marinierskazerne van Doorn naar Vlissingen laat nog op zich wachten.

In de defensiebegroting staat dat die beslissing hierover pas in 2021 genomen gaat worden. Het is niet de eerste keer dat de beslissing voor de verhuizing wordt uitgesteld.

Al in 2011 werd onderzocht of een verhuizing mogelijk is. Er volgt een lange periode van touwtrekken waarin iedereen van de mariniers, gemeenten, provincies tot het Rijk meedoet. Ondertussen heeft de gemeente Utrechtse Heuvelrug zich al neergelegd bij een vertrek. Ze willen nu liever dat de mariniers zo snel mogelijk vertrekken om toekomstplannen te realiseren. Dat lijkt er voorlopig dus nog niet in te zitten. GroenLinks-Tweede Kamerlid Isabelle Diks: "Zowel de gemeenten Vlissingen en Utrechtse Heuvelrug, als de betrokken provincies én de mariniers hebben recht op zekerheid over hun toekomst." Meld RTV Utrecht.

Verder uitstel Marinierskazerne? VVD stelt vragen, GroenLinks wil afstel!
De defensiebegroting die in het kader van Prinsjesdag is gepubliceerd zaait verwarring over mogelijk nieuw uitstel van bouw van de Marinierskazerne. De VVD heeft vragen, GroenLinks eist afstel, er is niks aan de hand, zeggen Rijk en provincie. De Marinierskazerne had eigenlijk in 2017 al de deuren had moeten openen. Nu lijkt de openingsdatum van 2024 mogelijk niet te worden gehaald. In juni stelde staatssecretaris Barbara Visser nog het gunnen van het bouwrijp maken van het terrein uit tot uiterlijk 1 juli 2020. Dat was om genoeg tijd te nemen voor overleg met de medezeggenschapscommissie van de mariniers.  Nu staat in de nieuwe defensiebegroting dat het sturen van de d-brief - dat is het moment waarop de Tweede kamer wordt geïnformeerd over de aanbesteding - is gepland in 2021. Dat lijkt op minimaal een half jaar uitstel. Aldus een artikel via de PZC

Wethouder de Jonge over uitstel marinierskazerne:

'Haagse politieke spelletjes' Op Prinsjesdag ontstond verwarring. De marinierskazerne zou misschien een extra jaar vertraging oplopen. Volgens de gemeente Vlissingen is er geen sprake van extra uitstel en blijft de streefdatum om de kazerne op te leveren staan op 2024.

"Dit zijn politieke spelletjes die in Den Haag worden gespeeld", zegt een chagrijnige wethouder van Vlissingen.  "Wij zijn volop bezig met de voorbereidingen. Dus wij zijn er klaar voor. Dat tekent ons chagrijn", zegt wethouder John de Jonge (LPV), "Dat er in Den Haag steeds partijen zijn die het nodig vinden om de kazerne weer ter discussie stellen." Meld Omroep Zeeland.

Vooruitschuiven besluit marinierskazerne niet acceptabel

GroenLinks is perplex over het voornemen van staatssecretaris Visser van defensie om het besluit over de voorgenomen verhuizing van de marinierskazerne van Doorn naar Vlissingen nóg verder voor zich uit te schuiven.

Vorig jaar was het idee dat het besluit over de toekomst van de marinierskazerne in 2019 genomen zou worden. Maar in de defensiebegroting staat nu dat hierover pas in 2021 een besluit zal worden genomen.

GroenLinks-Tweede Kamerlid Isabelle Diks: "Dit kun je geen behoorlijk bestuur meer noemen. Zowel de gemeenten Vlissingen en Utrechtse Heuvelrug, als de betrokken provincies én de mariniers hebben recht op zekerheid over hun toekomst.” Wat GroenLinks betreft, wordt de aanbesteding nu definitief stopgezet. “De staatssecretaris laat dit proces maar dooretteren, met onzekerheid voor alle betrokken partijen als gevolg. Zelfs als ze nog tot overeenstemming met de medezeggenschap komt, blijft staan dat het een gebrekkige kazerne voor veel te veel geld op de verkeerde plek wordt. Hou er gewoon mee op, trek die pleister er maar snel af en bouw een innovatieve multipurpose kazerne in Vlissingen. Ik wil een staatssecretaris die daadkrachtig bestuurt en niet een die de hete aardappel doorschuift naar haar opvolger.” Aldus het artikel via de website van GroenLinks.

Reactie schrijven

Commentaren: 0