Stadhuisplein decor voor Bevrijdingstaptoe ter gelegenheid viering 75 jaar vrijheid

Op het Stadhuisplein waren zaterdagavond een groot aantal bezoekers toegestroomd om het muziekspektakel gade te slaan.

Het plein was decor voor de bevrijdingstaptoe. Met feestverlichting aan beide zijden een tribune met kuipstoelen en een oplegger van Jan Volmer Transport B.V uit Middelburg, deze stond voor het stadhuis, en was omgeturnd tot een podium waar de Blue Jeans Big Band in optrad. Het plein was goed verlicht door middel van halogeen verlichting, en kon je vanaf de tribune of achter de geplaatste dranghekken de optredende bands goed volgen. Het muzikale spektakel werd georganiseerd ter gelegenheid van de viering van 75 jaar vrijheid en ter herinnering aan de Slag om de Schelde.

Blue Jeans Big Band
Om 19.30 uur opende de Blue Jeans Big Band het evenement met een optreden met klassiekers zoals "Bei Mir Bist du Schon” en "Appletree" was ook van de partij. De Blue Jeans Big Band staat al jaren onder leiding van Dick Broers en heeft op het repertoire een brede selectie uit het overweldigende aanbod van big band arrangementen.  De Blue Jeans Big Band werd opgericht in 1977 nadat de kiem werd gelegd tijdens de terugreis van het Zeeuws Jeugdorkest na een concertreeks in Engeland. Na een aantal jaren was de band uitgegroeid tot een big band met een volledige bezetting: vijf saxen, vier trompetten, vier trombones en een ritmesectie bestaande uit piano, gitaar, bas en drums.
  
Diverse bands traden op
Daarna trad de meervoudig wereldkampioen Show & Marchingband Kunst en Genoegen (K & G) uit Leiden op. En deze staat te boek als een van ‘s werelds beste amateur-orkest. Naast K&G namen ook Reünieorkest Regiment van Heutsz, Inter Scaldis Pipes and Drums, Juliana Middelburg en de organiserende Deltaband deel aan de taptoe.

‘Message in a Bottle - Slag om de Schelde’
De expositie heet ‘Message in a Bottle – Slag om de Schelde’ en komt voort uit een gedichtenwedstrijd met het thema ‘vrijheid’ onder scholieren van het middelbaar onderwijs. Deze jongeren hebben deelgenomen aan een workshop waarbij zij les kregen van een schrijfster en een vertegenwoordiging van het programma ‘Veteraan in de Klas’, georganiseerd door Switch, onderdeel van ZB. In totaal zijn er 83 gedichten ingezonden. De 12 mooiste gedichten vormen de tentoonstelling.

Coproductie van verschillende kunstenaars
De tentoonstelling is een coproductie van verschillende kunstenaars en disciplines. Ramon de Nennie en Cor de Lange zijn verantwoordelijk voor de artistieke invulling. De illustraties bij de gedichten zijn gemaakt door Middelburgse kunstenaars, leden van het collectief Virusgrafiek: Bo de Jong, Petra Rouwendal, Jeroen Kersouw, Ramon de Nennie, Ben Vranken en Paul de Ruiter.

Gedicht van Mohamad Alo
Tijdens de avond van de Bevrijdingstaptoe in Vlissingen werden er 2 gedichten voorgedragen, waaronder een gedicht van Mohamad Alo die dit zelf ten gehore bracht! Zie de tekst hieronder.

Vrijheid
"Vrijheid is iets wat je voelt en begrijpt, maar wat je niet kunt aanraken of proeven. Als vrijheid een kleur had was er geen oorlog, want dan zouden mensen alles in die kleur in de winkel gaan kopen. Vrijheid betekent voor mij niet het wegsturen van presidenten of nieuw regeringen, maar veilig bij mijn ouders zijn en samen een goed leven leiden.In vrijheid leven betekent op je eigen manier je verantwoordelijkheid nemen en hard werken, maar niet uitgebuit worden. Te weten, dat ik nu in vrijheid leef, doet mijn hart sneller kloppen. Ik heb mijn vrijheid letterlijk duurbetaald, maar velen stierven en sterven daarvoor. Als ik alles zou moeten vertellen hoe ik deze vrijheid heb verkregen dan had ik een boek nodig. Ook vrije mensen kunnen moeilijk doen".

Winnende gedicht voorgedragen
Het winnende gedicht van Lea Schickling is ook voorgedragen, maar deze is voorgedragen door een lid van de Deltaband.
 

Download
Gedicht Lea Schickling.pdf
Adobe Acrobat document 367.6 KB

Videoverslag Bevrijdingstaptoe

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Kees van Boven (woensdag, 09 oktober 2019 11:35)

    Het was geweldig